Ανακαλύψτε τον συγγραφέα του «The Great Gatsby» στο St. Paul – Everett Potter’s Travel Report

Ανακαλύψτε τον συγγραφέα του «The Great Gatsby» στο St. Paul – Everett Potter’s Travel Report

Januar 2, 2023 0 Von admin

Ένα χιονισμένο άγαλμα ενός νεαρού F. Scott Fitzgerald σε ένα κτίριο στο 25 North Dale στο St. Paul. Φωτογραφία Brian E. Clark.

Του Brian E. Clark

Δεν είναι δύσκολο να βρεις τα ίχνη του φημισμένου συγγραφέα F. Scott Fitzgerald στο St. Paul της Μινεσότα. Φαινομενικά βρίσκονται σε κάθε γωνία.

Αν χαράξετε την επιφάνεια των γειτονιών στη λεωφόρο Summit Avenue, είναι πιθανό να βρείτε μια σειρά από μέρη όπου ο Fitzgerald – συγγραφέας του «The Great Gatsby» και άλλων ιστοριών της εποχής της Jazz – έζησε, σπούδασε και έπαιζε ως νέος.

Historic District Bed & Breakfast. Φωτογραφία Brian E. Clark.

Σε μια πρόσφατη χιονισμένη επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Μινεσότα, ο φίλος μου και εγώ μείναμε στο Historic District Bed & Breakfast στο 483 Ashland Ave. (hdbbsaintpaul.com). Το ελκυστικό, τούβλινο σπίτι σχεδιάστηκε από τον πολυγραφότατο αρχιτέκτονα Clarence H. Johnston για την οικογένεια Gregg, η οποία μετακόμισε στο τότε νέο σπίτι των 5.500 τετραγωνικών ποδιών το 1896.

Ο Φιτζέραλντ, ο πιο διάσημος ιθαγενής γιος του Αγίου Παύλου, δεν έζησε ποτέ εκεί, αλλά μπορείς να μείνεις σε ένα δωμάτιο που φέρει το όνομα του συγγραφέα, να πάρεις μια γεύση του πώς ήταν να ζεις σε μια ανώτερη τάξη, στα τέλη του 20ού αιώνα σπίτι και δειπνήστε με ένα νόστιμο πρωινό, που παρουσιάζεται όμορφα από τον ιδιοκτήτη/σεφ Kevin Greenlee.

Αν και οι Γκρεγκ δεν ήταν παρά μια τετραμελής οικογένεια, ο Γκρίνλι είπε ότι μπορεί να είχαν ίσο αριθμό υπαλλήλων που τους παρακολουθούσαν. Τέτοια ήταν η ζωή ενός πλούσιου βιομήχανου του Αγίου Παύλου, σκέφτηκε.

Kevin Greenlee, ιδιοκτήτης και σεφ στο Historic District B&B. Φωτογραφία Brian E. Clark.

Ο Φιτζέραλντ γεννήθηκε την ίδια χρονιά που χτίστηκε το σπίτι των Γκρεγκς, λιγότερο από 100 μέτρα μακριά στην πολυτελή πολυκατοικία San Mateo Flats. Αυτή η κατασκευή σε στιλ αποικιακής αναγέννησης από κόκκινο τούβλο είναι μόλις ένας δρόμος βόρεια στη λεωφόρο Laurel 481 στη γειτονιά Cathedral Hill.

Τα τέλη του 1800 ήταν περίοδοι έκρηξης για τον Άγιο Παύλο, είπε η Cynthia Schreiner Smith, ο οδηγός της γειτονιάς μας Fitzgerald. Η πόλη είχε τετραπλασιαστεί σε μέγεθος τα 20 χρόνια πριν από τη γέννηση του Φιτζέραλντ.

«Εκείνη την εποχή, ήταν η Άγρια Δύση», είπε η Σμιθ, η οποία ηγείται ιστορικών, φαντασμάτων και άλλων περιοδειών στη γενέτειρά της (cyncitytours.com)

Η ξεναγός του Αγίου Παύλου Cynthia Shreiner Smith στέκεται μπροστά από το σπίτι F. Scott Fitzgerald, ένα εθνικό ιστορικό ορόσημο. Ο Φιτζέραλντ ξαναέγραψε το «This Side of Paradise» στο 599 Summit Ave. το καλοκαίρι του 1919, όταν ήταν 22 ετών. Αυτό το μυθιστόρημα τον έκανε διάσημο και ξεκίνησε την καριέρα του. Το σπίτι σε στιλ Νέας Υόρκης είναι γνωστό ως „Summit Terrace“. Φωτογραφία Brian E. Clark.

Γίνονταν τεράστιες περιουσίες, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων από τον James J. Hill, έναν βαρόνο των σιδηροδρόμων που έχτισε ένα τεράστιο σπίτι 36.000 τετραγωνικών ποδιών στο St. Paul. Η έπαυλη Golded Age, που ολοκληρώθηκε το 1891 στη 240 Summit Ave., είναι τώρα μουσείο και ανήκει στην Ιστορική Εταιρεία της Μινεσότα.

Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του Summit, μιας λεωφόρου μήκους πέντε μιλίων που έχει τη μεγαλύτερη έκταση διατηρημένων βικτωριανών σπιτιών στις ΗΠΑ και θεωρείται ένας από τους πιο όμορφους δρόμους της χώρας, μας είπε ο Smith.

Ο πατέρας του Φιτζέραλντ, Έντουαρντ, καταγόταν από την τάξη των ευγενών στο Μέριλαντ και ονόμασε τον γιο του από τον μακρινό ξάδερφό του Φράνσις Σκοτ ​​Κι, ο οποίος έγραψε τους στίχους στο «Star Spangled Banner» το 1814. Η μητέρα του, Μόλι ΜακΚούιλαν Φιτζέραλντ, καταγόταν από μια οικογένεια που βρήκε επιτυχία στο real estate.

Και ενώ οι Φιτζέραλντς έτριβαν τους ώμους με την πάνω κρούστα στον Σεντ Πολ, ο Έντουαρντ δεν ήταν πλούσιος. Στην πραγματικότητα, η επιχείρησή του με ψάθινα έπιπλα απέτυχε ένα χρόνο μετά τη γέννηση του γιου του και η οικογένεια μετακόμισε στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης όπου ο Έντουαρντ εργάστηκε ως πωλητής στην Procter & Gamble.

Ο Έντουαρντ απολύθηκε από τη δουλειά του το 1908 και η οικογένεια επέστρεψε στο Σεντ Πολ, όπου μπορούσαν ακόμη να ζήσουν μια μεσαία τάξη, χάρη στη γενναιοδωρία της οικογένειας της συζύγου του. Λιγότερο από ένα τετράγωνο μακριά από τη γενέτειρα του Fitzgerald βρίσκεται το McQuillan Park, που πήρε το όνομά του από τον ξάδερφό του Arthur McQuillan, ο οποίος γεννήθηκε επίσης το 1896 και έγινε επιτυχημένος επιχειρηματίας.

«Αν και ο Φ. Σκοτ ​​ήταν στη Νέα Υόρκη για μια δεκαετία ως αγόρι, πάντα θεωρούσε τον Σεντ Πολ σπίτι του», είπε ο Σμιθ. «Και πολλοί από τους χαρακτήρες στις ιστορίες και τα βιβλία του βασίστηκαν σε ανθρώπους που γνώρισε και γνώριζε εδώ».

Ο οδηγός Cynthia Schreiner Smith κάνει χειρονομίες προς το διαμέρισμα του δεύτερου ορόφου όπου γεννήθηκε ο F. Scott Fitzgerald το 1896. Φωτογραφία Brian E. Clark.

Στη συνέχεια της περιοδείας μας ήταν το πρώην σπίτι της Ακαδημίας St. Paul στο 25 North Dale – ακριβώς ένα τετράγωνο έξω από τη λεωφόρο Summit – όπου ο Fitzgerald ήταν μαθητής από το 1908 έως το 1911. Ένα άγαλμα του συγγραφέα, με τα σχολικά του βιβλία στην αγκαλιά του , βρίσκεται στο πλάι των σκαλοπατιών που οδηγούν στην είσοδο του κτιρίου, που τώρα στεγάζει ένα δικηγορικό γραφείο και άλλα γραφεία.

«Έγραψε τις πρώτες του ιστορίες εκεί που δημοσιεύτηκαν στη σχολική εφημερίδα», είπε.

Ο νεαρός συγγραφέας παρακολούθησε επίσης τη Σχολή Χορού του Professor Baker με φίλους στο Ramaley Hall στο 664 Grand Avenue. Αλίμονο, το κτίριο κατεδαφίστηκε πριν από πολύ καιρό και τώρα είναι ο χώρος ενός ποτοπωλείου.

Ένα σπίτι όπου έμενε ο F. Scott Fitzgerald στο 626 Summit Ave. στο St. Paul, Minn Photo Brian E. Clark.

Μετά το 1911, ο Φιτζέραλντ στάλθηκε σε ένα οικοτροφείο στο Χάκενσακ του Νιου Τζέρσεϊ για να συνεχίσει την εκπαίδευσή του, είπε ο Σμιθ.

«Δεν ήταν πειθαρχημένος μαθητής, οπότε μπορεί να του ζητήθηκε να φύγει», είπε.

Αλλά ήταν δημοφιλής με τους συμφοιτητές της Ακαδημίας St. Paul και ίδρυσε αρκετούς συλλόγους. Το ένα ονομαζόταν «The Scandal Detectives» και τα μέλη του έπαιξαν έργα του Φιτζέραλντ στο σπίτι της διαχρονικής φίλης Cecil Reed. Έμενε στο 499 Portland St., μόλις δύο τετράγωνα από την Ακαδημία St. Paul.

Ο Smith μας έδειξε επίσης τις τοποθεσίες όπου ζούσε η οικογένεια Fitzgerald στο 514 Holly St. αφού πρώτα μετακόμισαν πίσω στο St. Paul από τη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια στο 509 Holly το 1910 πριν ζήσουν στο 499 Holly Street (τώρα κατεδαφιστεί) από το 1911 έως το 1914.

«Δεν έμειναν πολύ σε ένα μέρος», πρόσθεσε.

Ο Φιτζέραλντ γύρισε σπίτι από το σχολείο για διακοπές και καλοκαίρια πριν πάει στο κολέγιο στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Άφησε το κολέγιο πριν την αποφοίτησή του για να καταταγεί στον στρατό κατά τη διάρκεια του Α‘ Παγκοσμίου Πολέμου και δεν ολοκλήρωσε ποτέ το πτυχίο του.

Κατά τη διάρκεια ενός από αυτά τα ταξίδια πίσω στο St. Paul, ο όμορφος –αλλά ανασφαλής– Fitzgerald συνάντησε την Ginerva King στο 475 Summit Ave., το σπίτι της στενής του φίλης Marie Hersey. Σύμφωνα με πληροφορίες, πήρε το πρώτο του φιλί εκεί από τον όμορφο και πλούσιο Βασιλιά, τον οποίο χρησιμοποίησε ως μοντέλο για τα «κορίτσια με φλάπερ» στα μυθιστορήματά του.

Ο Smith μας πήγε επίσης στο University Club, 513 Summit Ave., όπου ο Fitzgerald παρακολούθησε πολλά πάρτι και χόρεψε σε μια κομψή αίθουσα χορού που εμφανιζόταν σε μερικά από τα βιβλία του.

Και περπατήσαμε επίσης από την Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή, 60 North Kent St., όπου ένας μεθυσμένος Φιτζέραλντ φέρεται να διέκοψε μια λειτουργία το 1922 πορεύοντας μέχρι τον άμβωνα και παίζοντας τρομπέτα του.

Είδαμε επίσης την πανσιόν της κυρίας Πόρτερφιλντ στο 513 Summit, όπου ο Φιτζέραλντ συναντήθηκε με τον επίδοξο συγγραφέα Ντόναλντ Όγκντεν Στιούαρτ το 1921 και το 22 και συζήτησαν για τη λογοτεχνία στην μπροστινή βεράντα.

Ο Φιτζέραλντ σύστησε τον Στιούαρτ σε εξέχοντες συντάκτες περιοδικών της Νέας Υόρκης, κάτι που βοήθησε πάρα πολύ την καριέρα του, είπε ο Σμιθ. Ο Στιούαρτ κέρδισε ένα Όσκαρ για το «The Philadelphia Story» το 1940.

Ο Smith είπε ότι ο Fitzgerald έζησε μόνο στο St. Paul για περίπου 16 χρόνια, αλλά είχε τεράστια επιρροή στη ζωή του.

«Σίγουρα συναναστρεφόταν με την ανώτερη τάξη, αλλά δεν ήταν πραγματικά μέρος της επειδή η οικογένειά του δεν ήταν πλούσια», είπε. «Έτσι ήταν λίγο αουτσάιντερ, αλλά οι φιλίες που έκανε εκεί κράτησαν μια ζωή».

Ο Σμιθ είπε επίσης ότι ο Φιτζέραλντ είχε μια σχέση αγάπης-μίσους με την πόλη του. Και ένας χαρακτήρας σε ένα από τα βιβλία του περιέγραψε τη Summit Avenue ως «μαυσωλείο αμερικανικών αρχιτεκτονικών τεράτων»» παραδέχτηκε.

«Αλλά νομίζω ότι ήταν περισσότερο αγάπη παρά μίσος», είπε. «Και οι γειτονιές όπου περπάτησε δεν έχουν αλλάξει τόσο πολύ από τότε που έζησε εδώ.

«Έτσι, μπορείτε πραγματικά να περπατήσετε στα βήματά του και να πάρετε μια αίσθηση για το πώς θα ήταν η ζωή για εκείνον τότε. Και πολλά από τα σπίτια έχουν ανακαινιστεί από τη δεκαετία του 1970, όταν η γειτονιά ήταν σε μια μάλλον θλιβερή κατάσταση».

Ο Σμιθ είπε ότι ο Φιτζέραλντ δεν ήταν καθολικός, επομένως μπορεί να μην παρακολούθησε τις λειτουργίες στον τεράστιο καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1915.

Το κτίριο σε στυλ Beaux-Arts, το οποίο έχει ύψος πάνω από 300 πόδια και έχει θόλο με διάμετρο 120 πόδια, μπορεί να φιλοξενήσει 3.000 άτομα. Βρίσκεται στη γωνία των λεωφόρων Selby και Summit, έχει θέα στο κέντρο του St. Paul και είναι ανοιχτό στο κοινό για περιηγήσεις. (https://www.cathedralsaintpaul.org/visit-us)

WA Frost and Co. Φωτογραφία ευγενική προσφορά της WA Frost and Co.

Και αν πεινάσετε, ένα αγαπημένο μέρος για φαγητό στο Cathedral Hill είναι το WA Frost and Company Restaurant (wafrost.com) στο 374 Selby Avenue στο Dacotah Building, το οποίο χτίστηκε λίγα χρόνια πριν από τη γέννηση του Fitzgerald και έχει ανακαινιστεί.

Κάποτε το Frost Pharmacy, η ελκυστική κατασκευή σε ρομανικό στιλ Richardson έχει τοξωτές πόρτες και παράθυρα, χάλκινα γείσα και τοίχους από ψαμμίτη και τούβλο.

Από το 1975 στεγάζεται το εστιατόριο WA Frost και είναι γνωστό για το ότι σερβίρει σύγχρονο αμερικανικό φαγητό με αίθριο για φαγητό σε εξωτερικό χώρο όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός.

Ο καλεσμένος μου και εγώ σταματήσαμε για ένα γεύμα και καθίσαμε δίπλα σε ένα τζάκι που τρίζει. Απόλαυσε μια πεντανόστιμη σαλάτα με ψητό ψάρι, ενώ εγώ είχα ψημένο στήθος κοτόπουλου, πουρέ από μαύρο φασόλι, σέρι πεπερονάτα και τραγανό κόλιανδρο. Για επιδόρπιο, χωρίζουμε ένα κέικ λάβας μέντας.

Φάγαμε μεσημεριανό άλλη μια μέρα απέναντι στο Nina’s Coffee Cafe, 165 Western Ave. (ninascoffeecafe.com) σε μια εξίσου παλιά δομή. Το Nina’s πήρε το όνομά του από μια διάσημη μαντάμ και σερβίρει νόστιμα αρτοσκευάσματα και σάντουιτς. Φάγαμε με μπανανόψωμο, μπανάνα και καφέ πριν περπατήσουμε στην ιστορική γειτονιά.

Ξέρω ότι θα επιστρέψω, αλλά την επόμενη φορά θα είναι την άνοιξη, το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, με καλύτερο καιρό για βόλτα, ποδηλασία και φαγητό σε εξωτερικούς χώρους.

Μπράιαν Ε. Κλαρκ

Ο Brian E. Clark είναι συγγραφέας και φωτογράφος με έδρα το Μάντισον του Ουισκόνσιν, ο οποίος συνεισφέρει στο Chicago Tribune και τους LA Times σε τακτική βάση. Ο Κλαρκ, γέννημα θρέμμα της Αϊόβα, είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, Μπόλντερ, που εστιάζει στα ταξίδια περιπέτειας. Είναι βετεράνος καγιάκ και σκιέρ λευκού νερού που έχει ζήσει στη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Βραζιλία και τη Βολιβία. Εργάστηκε για εφημερίδες στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον και την Καλιφόρνια για 25 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του San Diego Union-Tribune, πριν επιστρέψει στη Midwest. Καταφέρνει να επιστρέφει στη Γουέστ αρκετές φορές το χρόνο όταν δεν πάει σε άλλες γωνιές του πλανήτη. Ή να χαζεύεις το Ουισκόνσιν.