Γιατί είναι σημαντικό να νιώθεις όλα τα συναισθήματα.

Γιατί είναι σημαντικό να νιώθεις όλα τα συναισθήματα.

Oktober 3, 2022 0 Von admin

Την περασμένη εβδομάδα έγραψα για τη σημασία του να αφιερώνουμε χρόνο για να νιώσουμε όλα τα συναισθήματα που σχετίζονται με τις μεταβάσεις που περνούν τα παιδιά στη ζωή μας. Αυτές οι σκέψεις φαίνεται να έχουν χτύπησε μια πραγματική χορδή με πολλα.

Η μετάβαση είναι σημαντική για το παιδί σας, αλλά είναι επίσης ένας σημαντικός δείκτης του τι ΕΣΕΙΣ έχετε καταφέρει να βοηθήσετε το παιδί σας να φτάσει αυτή την ημέρα. Κάνεις καταπληκτική δουλειά.

Γιατί είναι σημαντικό να νιώθουμε όλα τα συναισθήματα;

Τα συναισθήματα έρχονται και παρέρχονται και ποικίλλουν από μέρα σε μέρα. Φυσικά, εάν είστε γυναίκα που το διαβάζετε, θα έχετε επίγνωση του ορμονικού στοιχείου στα συναισθήματά μας. Βοηθά να παρατηρήσουμε τη δύναμη των ορμονών μας στα συναισθήματά μας και να αναγνωρίσουμε ότι μια πραγματικά άθλια, δακρύβρεχτη μέρα μπορεί να μην έχει καμία σχέση με πραγματική ζωή αλλά απλώς δευτερογενής στην αλλαγή των επιπέδων των ορμονών.

Στη δουλειά μου με πελάτες, λέω συχνά ότι τα συναισθήματά μας είναι εντελώς αναξιόπιστα για τη λήψη αποφάσεων και για το ότι μας κατευθύνουν προς το τι είναι αληθινό. Μπορούμε να νιώσουμε κάτι πολύ βαθιά, αλλά αν αυτά τα συναισθήματα βασίζονται σε ένα ψέμα για τον εαυτό μας και όχι σε αντικειμενική αλήθεια, θα αποτελέσουν μια πολύ ασταθή βάση για τις επιλογές και τις αποφάσεις που λαμβάνουμε.

Ωστόσο, τα συναισθήματα χρησιμεύουν ως σημαντικοί δείκτες του τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια.

Τα συναισθήματά μας χρησιμεύουν ως μικροί προφήτες από κάτι βαθύτερο.

Όταν αφιερώνουμε χρόνο για να σταματήσουμε, να παρατηρήσουμε και να αναρωτηθούμε τι νιώθουμε, μπορούμε επίσης να μάθουμε να ρωτάμε τι δείχνουν αυτά τα συναισθήματα. Έχω γράψει εδώ για το αρκτικόλεξο HALT, που χρησιμοποιείται από φορείς απεξάρτησης για να χρησιμεύσει ως έλεγχος του μυαλού πριν λάβετε μια εξάνθηση ή παρορμητική απόφαση.

Υπάρχουν τόσα πολλά συναισθήματα που βιώνουμε μέσα σε μια μέρα. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να τα ονομάσουμε. Υπάρχουν εξαιρετικά εργαλεία που βοηθούν σε αυτό, όπως π.χ αυτόν τον Κύκλο Συναισθημάτων.

Και καθώς εξετάζουμε αυτές τις μεταβάσεις, μπορεί να υπάρξει λύπη και ενθουσιασμός και άγχος και προσμονή ταυτόχρονα. Θλίψη για την απώλεια του μικρού παιδιού που έχει φύγει πριν που δεν θα επιστρέψουμε ποτέ και προσμονή για τις νέες ευκαιρίες, τις φιλίες και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Το βρίσκουμε πολύ εύκολο καταπνίξτε αυτά τα συναισθήματα και μην τους δίνεις σημασία. Φοβόμαστε ότι δεν είμαστε έμπειροι στην αναγνώριση του τι είναι, ή αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε χρόνο ή φοβόμαστε τα βάθη που θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε αν ανοίξουμε αυτό το κουτί.

Αλλά στριμώχνουμε και αγνοούμε αυτά τα συναισθήματα σε κίνδυνο μας. Τα ίδια τα συναισθήματα δεν είναι ούτε καλά ούτε κακά. Όλα είναι σημαντικά και όλα έχουν αξία. Τους αγνοούμε και θα το κάνουν διαρροή έξω ούτως ή άλλως – είτε εκρηκτικά με τρόπο που νιώθουμε πέρα ​​από τον έλεγχό μας, ή με περισσότερους ύπουλους τρόπους που είναι εξίσου επιζήμια για τους γύρω μας και για εμάς τους ίδιους.

Πώς μας βοηθούν αυτά τα συναισθήματα να σκεφτούμε τι χρειαζόμαστε;

Το πρώτο βήμα είναι να σταματήσετε και να παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε κάτι. Αφιερώστε χρόνο για να νιώσετε όλα τα συναισθήματα που νιώθετε.

Κάτσε με τα συναισθήματα για λίγο μέχρι να τα ονομάσεις. Τότε αναρωτηθείτε:

  • Τι χρειάζομαι?
  • Τι μαθαίνω από αυτό – για τον εαυτό μου, τους άλλους, την κατάσταση;
  • Τι πληροφορίες λαμβάνω εδώ και πώς μπορώ να ανταποκριθώ αποτελεσματικά σε αυτές τις πληροφορίες;

Μπορεί να νιώθεις συντετριμμένος, και υπάρχουν πάρα πολλά στο κεφάλι σας. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι α χωματερή εγκεφάλου και να τα βγάλετε όλα και να τα γράψετε με κάποιο τρόπο ώστε να μπορείτε να τα δείτε και να αρχίσετε να τα βλέπετε φτιάξε ένα σχέδιο.

Ίσως νιώθεις ανήσυχος σχετικά με τις μελλοντικές αλλαγές καθώς προχωράτε σε μια μετάβαση με το παιδί σας. Αναγνωρίζετε ότι έχετε λιγότερο έλεγχο τώρα πάνω τους, καθώς μετακινείστε από την εξουσία πάνω τους στην επιρροή. Πού χρειάζεται να κάνετε ένα βήμα πίσω και να τους αφήσετε να προσπαθήσουν (και πιθανότατα να αποτύχουν, και στη συνέχεια ελπίζουμε να μάθουν); Τι σημαίνει για εσάς να τους αφήνετε να είναι πιο ανεξάρτητοι; Τι θέλουν και τι χρειάζονται και τι κάνετε εσείς; Αυτό δεν είναι ποτέ εύκολο, επομένως η εύρεση κάποιου που βρίσκεται πιο κάτω στη διαδικασία για σοφές συμβουλές βοηθάει στην ανακούφιση.

Ίσως το θλίψη είναι το κυρίαρχο συναίσθημα, και αναγνωρίζεις ότι χρειάζεσαι ώρα να θρηνήσεις για ό,τι έχει προηγηθεί – το μικρό άτομο που έχει μεγαλώσει σε έφηβο που ξεκινά το γυμνάσιο και τις παιδικές του συμπεριφορές και συνήθειες που τώρα έχουν χαθεί. Αφιερώστε χρόνο για να το γράψετε ή να το ολοκληρώσετε με κάποιον, δείτε παλιές φωτογραφίες, αφεθείτε στη νοσταλγία ενός σημείου, πάρτε ένα καλό κλάμα. Αλλά και αφιερώστε χρόνο για να γιορτάζω τι πέτυχες την προηγούμενη σεζόν και τι έχεις μάθει για τον εαυτό σου που παίρνεις σε αυτήν.

Και η προσμονή και ο ενθουσιασμός δείχνουν τις μελλοντικές αλλαγές. Τι σημαίνει για σένα αυτή η σεζόν, τις προτεραιότητές σου και πώς χρησιμοποιείς τον χρόνο σου; Πού ταιριάζει η δική σας φροντίδα του εαυτού σας; Τι πρέπει να γίνει διαφορετικά στη νέα σεζόν; Και ποιες σημαντικές οικογενειακές συνήθειες και παραδόσεις διατηρείτε, αναγνωρίζοντας τον κεντρικό τους ρόλο ως σημεία αγκύρωσης ασφάλειας και σταθερότητας που χρειάζονται οι έφηβοι;

Κι εμείς πολύ εύκολα προχωράμε γρήγορα στη ζωή και αποφεύγουμε, αγνοούμε ή γεμίζουμε τα συναισθήματά μας. Αλλά αφιερώνοντας χρόνο για να νιώσετε όλα τα συναισθήματα είναι ένας σημαντικός τρόπος για να μάθετε, να μεγαλώσετε και να αγαπήσετε τη μέρα που είναι σήμερα.