Είναι ασφαλές το Mold In Compost; Γιατί Συμβαίνει;

1
Είναι ασφαλές το Mold In Compost;  Γιατί Συμβαίνει;

Η μούχλα στο κομπόστ έχει υφή σαν βαμβάκι. Το χρώμα της μούχλας (συνήθως πράσινο ή μαύρο, λευκό, ροζ ή λευκό) καθορίζεται από το υλικό που τροφοδοτείται. Μπορεί επίσης να επηρεαστεί από το κλίμα και την τοποθεσία.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι μούχλας στο κομπόστ;

Λευκό καλούπι

Είναι κοινό πρόβλημα που μπορεί να βρεθεί στο κομπόστ σε σωματίδια ξύλου. Ένα ζεστό κομπόστ με λευκή μούχλα είναι μια καλή ένδειξη ότι το κομπόστ αποσυντίθεται σωστά.

Πράσινη Μούχλα

Το πιο δημοφιλές χρώμα στο κομπόστ γιατί αναπτύσσεται καλύτερα σε κομπόστ με πολλά υπολείμματα τροφής.

Ροζ καλούπι

Του συχνά προκαλείται από χημικά καθαρισμού στο κομπόστ σας. Αυτά τα προϊόντα καθαρισμού μπορούν να σκοτώσουν οργανισμούς που βοηθούν στη διαδικασία αποσύνθεσης. Αυτός ο τύπος μούχλας πρέπει να εξαλειφθεί, μην αφήνοντας το νερό με βάση το σαπούνι να εισέλθει στο σωρό κομποστοποίησης σας.

Μπορεί η μούχλα στο κομπόστ μου να είναι επιβλαβής για μένα;

Η μούχλα στο σωρό κομποστοποίησης σας δεν θα προκαλέσει καμία ζημιά εάν τη χειριστείτε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τόρνευσης. Δεν πρέπει να καταπιείτε το καλούπι. Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι ευαίσθητοι στα σπόρια μούχλας.

Πώς να αποφύγετε την εισπνοή μούχλας από κομπόστ;

Για να αποτρέψετε την εισπνοή αυτών των σπορίων, θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε μια μάσκα για να μετατρέψετε το κομπόστ σας. Το σωρό κομπόστ σας μπορεί να περιέχει επιβλαβή βακτήρια και μούχλα εάν έχει κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να προσελκύσουν παράσιτα και ζώα που θα μπορούσαν να αρρωστήσουν από το κομπόστ σας.

Βασικές Απαιτήσεις Κομποστ

Για εξαιρετική κομποστοποίηση, το κομπόστ πρέπει να πληροί ορισμένες βασικές απαιτήσεις. Αυτά περιλαμβάνουν επαρκή υγρασία, οξυγόνο και οργανικό υλικό. Οι οργανισμοί δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτούς τους φυσικούς πόρους.

Επαρκής υγρασία

Ο σημαντικότερος παράγοντας στην κομποστοποίηση είναι η υγρασία. Η επιτυχία του κομπόστ εξαρτάται από το πόση υγρασία υπάρχει, αυτό συμβαίνει επειδή οι αποικοδομητές απαιτούν επαρκή υγρασία για να επιβιώσουν. Η ανεπαρκής υγρασία μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση των βακτηρίων. Ωστόσο, εάν το επίπεδο υγρασίας είναι πολύ υψηλό, θα αναγκάσει το νερό να εξαναγκάσει τον αέρα. Το κομπόστ σας θα έχει τότε μια δυσάρεστη οσμή.

Πώς να προσδιορίσετε εάν το κομπόστ είναι αρκετά υγρό;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας σε υγρασία σε ένα σωρό κομποστοποίησης. Η δοκιμή συμπίεσης είναι μια από τις πιο απλές μεθόδους μέτρησης της περιεκτικότητας σε υγρασία ενός σωρού κομποστοποίησης. Εάν το κομπόστ σας είναι πολύ στεγνό, δεν θα σχηματιστεί μπάλα αν το πιέσετε στα χέρια σας. Όταν πιέζετε το λίπασμα, θα στάζει νερό εάν είναι πολύ υγρό. Εάν η υγρασία του κομπόστ είναι σωστή, θα σχηματίσει μικροσκοπικά σταγονίδια και θα γυαλίσει όταν το πιέζετε με τα χέρια σας.

Αέρας

Ο σωστός αερισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στην κομποστοποίηση. Η τακτική περιστροφή του σωρού μπορεί να βελτιώσει την κίνηση του αέρα. Η προσθήκη μίσχων καλαμποκιού, άχυρου και άλλων χονδροειδών υλικών με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα μπορεί επίσης να ενθαρρύνει τους θύλακες αέρα. Το κομπόστ σας θα γίνει συμπαγές εάν έχει την ίδια συνοχή με τα παχιά στρώματα χόρτου ή τα ολόκληρα φύλλα. Για να επιτρέψετε στους οργανισμούς να αναπνέουν και να ευδοκιμούν, είναι σημαντικό να προσθέσετε διαφορετικές ποσότητες υλικού.

Οργανικά υλικά

Τα οργανικά υλικά είναι ο πυρήνας του κομπόστ, παρόλο που δεν είναι το μόνο μέρος. Ένα υγιές, γόνιμο κομπόστ απαιτεί τη χρήση κατάλληλων οργανικών υλικών. Αυτό είναι ένα μείγμα 50/50 από πράσινα και καφέ. Οι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται καλύτερα όταν υπάρχει πράσινο και τα καφέ παρέχουν αέρα για το σωρό κομπόστ.

Απλοί τρόποι για να διορθώσετε το κομπόστ με μούχλα

  • Θα έχετε λιγότερη ανταλλαγή αέρα εάν το δοχείο σας έχει μικρά ανοίγματα. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το κομπόστ τοποθετείται σε ανοιχτό χώρο. Για να διασφαλιστεί ότι το κομπόστ έχει περισσότερη ροή αέρα, θα πρέπει να αναποδογυριστεί με ένα πιρούνι ή φτυάρι.
  • Συνήθως είναι σημάδι ότι ο στοίβας κομποστοποίησης είναι πολύ υγρός. Αυτό μπορεί να διορθωθεί προσθέτοντας περισσότερα καφέ, όπως αποξηραμένα φύλλα στο σωρό κομποστοποίησης. Θα απορροφήσουν νερό.
  • Η ανάμειξη οργανικών υλικών είναι ευκολότερη εάν μπορείτε να τα σπάσετε και να τα τεμαχίσετε σε μικρότερα κομμάτια. Αυτό θα κάνει το κομπόστ σας πιο αποτελεσματικό και πιο γρήγορο. Αυτό σας δίνει περισσότερο υλικό ανά κομμάτι και διευκολύνει τους μικροσκοπικούς οργανισμούς να φτάσουν σε αυτό.

Πράγματα που δεν ανήκουν σε σωρό κομπόστ

Δεν ανήκουν όλοι οι τύποι απορριμμάτων σε ένα σωρό κομποστοποίησης. Ορισμένα απόβλητα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο κομπόστ. Ακολουθεί μια λίστα με αντικείμενα που πρέπει να αποφύγετε και τους λόγους τους.

Τέφρα άνθρακα

Μπορεί να είναι δελεαστικό να καλύψετε τη μούχλα σε κομπόστ με στάχτη. Ωστόσο, αυτή είναι μια κακή ιδέα, καθώς η τέφρα του άνθρακα μπορεί να περιέχει επιβλαβείς ουσίες για τα φυτά, όπως σίδηρο και θείο.

Κρέας και Γαλακτοκομικά Προϊόντα

Εκτός από τη δημιουργία μιας δυσάρεστης οσμής, το κύριο πόλο έλξης για έντομα, ζώα και παράσιτα είναι τα απόβλητα από γαλακτοκομικά και προϊόντα κρέατος. Αυτό μπορεί να διαταράξει τη διαδικασία αποσύνθεσης. Επομένως, αυτοί οι τύποι προϊόντων δεν πρέπει να περιλαμβάνονται σε σωρούς κομποστοποίησης.

Χημικά φυτοφάρμακα

Οτιδήποτε έχει υποστεί επεξεργασία με χημικά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να διαταράξει το κομπόστ. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ψεκάζουν το γρασίδι τους με χημικά, αλλά αυτό μπορεί να σκοτώσει ωφέλιμους οργανισμούς για κομποστοποίηση.

Απορρίμματα κατοικίδιων ζώων

Τα απορρίμματα κατοικίδιων ζώων μπορεί να περιέχουν παθογόνους παράγοντες ή ιούς που μπορούν να βλάψουν το λίπασμα.

Εθραύσιμα αντικείμενα

Υλικά όπως το μέταλλο και το γυαλί θα δυσκολευτούν να διασπάσουν το κομπόστ σας. Θα προκαλέσουν μόνο μεγαλύτερη αναστάτωση στη διαδικασία.

Οφέλη του Κομποστοποιημένου Εδάφους

Το κομπόστ είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε πλούσιο έδαφος. Η κομποστοποίηση βελτιώνει την αξία του εδάφους. Προσελκύει ωφέλιμα βακτήρια και μύκητες στη διαδικασία ανάπτυξης των φυτών. Αυτό αυξάνει επίσης την ικανότητα του εδάφους να συγκρατεί θρεπτικά συστατικά και νερό, γεγονός που προάγει την ανάπτυξη των φυτών. Είναι ασφαλές για το περιβάλλον καθώς δεν ενοχλεί τον κήπο σας και δεν προκαλεί καμία βλάβη σε αθώα έντομα. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για την καταπολέμηση ασθενειών και παρασίτων των φυτών. Το έδαφος μπορεί να διατηρηθεί σε όξινο ή αλκαλικό επίπεδο με την προσθήκη κομπόστ. Η κομποστοποίηση είναι ένας οικονομικός και εύκολος τρόπος για να βελτιώσετε τον κήπο σας.

Η καλύτερη τροφή για το έδαφος είναι το κομπόστ. Το κομπόστ που έχει παρασκευαστεί σωστά θα μυρίζει σαν χώμα και το υλικό που έχει αποσυντεθεί δεν θα είναι αναγνωρίσιμο. Το καλύτερο με το κομπόστ είναι ότι περιέχει οργανική ύλη που έχει αποσυντεθεί. Αυτό το πλούσιο έδαφος θα δώσει στα φυτά μεγάλη ανάπτυξη και αποδόσεις.

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορώ να βάλω μουχλιασμένα τρόφιμα στο κομπόστ;

Ναι, αφού η μούχλα είναι σημάδι αποσύνθεσης. Αυτό ακριβώς έχει σχεδιαστεί για να πετύχει ένας σωρός κομποστοποίησης. Η διαδικασία αποσύνθεσης έχει ήδη ξεκινήσει με την προσθήκη μουχλιασμένων τροφίμων στο σωρό κομποστοποίησης.

Τι γίνεται αν το κομπόστ είναι πολύ υγρό;

Δεν θα μπορέσει να φτιάξει το όμορφο χώμα που μπορεί να παράγει αν είναι πολύ υγρό. Εάν το κομπόστ φαίνεται πολύ υγρό, μπορείτε να προσθέσετε ξηρά συστατικά όπως κομμάτια χαρτιού, χαρτόνι και ξερά φύλλα σε αυτό.

Πώς να αποφύγετε την υπερβολική δυσοσμία από το κομπόστ;

Για να πάρει περισσότερο αέρα στο κομπόστ, γυρίστε το ανάποδα. Ένα δύσοσμο κομπόστ είναι επίσης ένδειξη ότι είναι πολύ υγρό. Για περισσότερες συμβουλές, δείτε την προηγούμενη ερώτηση.

Μπορείτε να βάλετε ψωμί σε ένα σωρό κομπόστ;

Αποφύγετε να βάζετε προϊόντα τύπου ψωμιού σε σωρό κομποστοποίησης καθώς μπορούν να προσελκύσουν παράσιτα και ζώα.

Schreibe einen Kommentar