Κατανόηση του PTSD και πώς να το αντιμετωπίσετε

Κατανόηση του PTSD και πώς να το αντιμετωπίσετε

Januar 24, 2023 0 Von admin
Κατανόηση του PTSD και πώς να το αντιμετωπίσετε

Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) είναι μια διαταραχή που μπορεί να αναπτυχθεί αφού ένα άτομο βιώσει ή γίνει μάρτυρας ενός τραυματικού συμβάντος. Αυτή η διαταραχή μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αν και είναι πιο συχνή σε όσους έχουν βιώσει πόλεμο, κακοποίηση, ατυχήματα ή άλλο έντονο τραύμα. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν κατανοούν τη σοβαρότητα του PTSD ή πώς να το αντιμετωπίσουν. Σε αυτήν την ανάρτηση ιστολογίου, θα συζητήσουμε τι είναι το PTSD και πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας εάν ζείτε με αυτήν τη διαταραχή.

Τι είναι το PTSD;

Το PTSD είναι μια αγχώδης διαταραχή που προκαλείται από την εμπειρία ή την παρακολούθηση ενός τραυματικού γεγονότος όπως πόλεμος, κακοποίηση, ατυχήματα, φυσικές καταστροφές κ.λπ. ακραίος φόβος ή θυμός όταν υπενθυμίζεται το συμβάν, αποφυγή ορισμένων καταστάσεων που μπορεί να πυροδοτήσουν αναμνήσεις του γεγονότος και αίσθημα έξαρσης ή τρόμου.

Πώς αναπτύσσεται το PTSD;

Το PTSD αναπτύσσεται όταν κάποιος βιώνει ένα τραυματικό γεγονός που κατακλύζει την ικανότητά του να αντεπεξέλθει. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι βρίσκεστε σε ένα μη ασφαλές περιβάλλον ή αισθάνεστε αβοήθητοι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Κατά τη διάρκεια του τραύματος, οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται φόβο, φρίκη ή/και αδυναμία που μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα απομόνωσης και αποξένωσης πολύ μετά το πέρας του τραύματος. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι από άλλους λόγω εν μέρει γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων – όπως το προηγούμενο τραύμα – που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης PTSD.

Πώς μπορεί κάποιος να πάρει βοήθεια;

Ο καλύτερος τρόπος για κάποιον που πάσχει από PTSD να λάβει βοήθεια είναι να αναζητήσει επαγγελματική θεραπεία από έναν πάροχο ψυχικής υγείας, όπως έναν ψυχίατρο ή ψυχολόγο που ειδικεύεται στη θεραπεία διαταραχών που σχετίζονται με τραύματα, όπως το PTSD. Η θεραπεία συνήθως αποτελείται από γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), η οποία βοηθά τα άτομα να εντοπίσουν αρνητικά μοτίβα σκέψης που επηρεάζουν τις διαθέσεις και τις συμπεριφορές τους και να εργαστούν για την αντικατάστασή τους με πιο υγιή. Μπορεί επίσης να συνταγογραφηθεί φαρμακευτική αγωγή εάν είναι απαραίτητο. Επιπλέον, οι ομάδες υποστήριξης και οι διαδικτυακοί πόροι μπορούν να είναι χρήσιμοι για όσους αναζητούν πρόσθετη υποστήριξη πέρα ​​από τις παραδοσιακές μεθόδους θεραπείας.

Συμπτώματα PTSD

Τα συμπτώματα του PTSD ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν ενοχλητικές σκέψεις που σχετίζονται με το συμβάν. αποφυγή και μούδιασμα? αλλαγές στη διάθεση? υπερδιέγερση? δυσκολία συγκέντρωσης? διαταραχές ύπνου? και αισθήματα απελπισίας ή αδυναμίας. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν για εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια μετά την εμφάνιση του συμβάντος, οδηγώντας σε περαιτέρω αγωνία και διαταραχή στην καθημερινή ζωή.

Διαχείριση συμπτωμάτων

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα σημεία και τα συμπτώματα του PTSD, ώστε να μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια εάν χρειαστεί. Εάν παλεύετε με συμπτώματα PTSD, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τα διαχειριστείτε. Είναι σημαντικό να βρίσκετε τρόπους να χαλαρώνετε και να επικεντρώνεστε στην αναπνοή σας όταν αισθάνεστε καταβεβλημένοι. Το να φροντίζετε να έχετε αρκετό ξεκούραστο ύπνο κάθε βράδυ θα βοηθήσει επίσης στη διαχείριση των συμπτωμάτων μειώνοντας την ευερεθιστότητα και την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγεται η αποφυγή ναρκωτικών και αλκοόλ καθώς μπορεί να αυξήσουν τα συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους. Τέλος, η αναζήτηση βοήθειας από μέλη της οικογένειας και άλλα συστήματα υποστήριξης μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη άνεση σε δύσκολες στιγμές.

Η ζωή με PTSD μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις της. Κατανοώντας τι είναι το PTSD, αναγνωρίζοντας τα σημάδια και τα συμπτώματά του στον εαυτό σας ή στους άλλους γύρω σας και με τη διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων μέσω τεχνικών χαλάρωσης, να έχετε αρκετό ξεκούραστο ύπνο κάθε βράδυ αποφεύγοντας τα ναρκωτικά και το αλκοόλ και αναζητώντας υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους είναι δυνατό να μειωθούν οι επιπτώσεις αυτής της διαταραχής. Η φροντίδα του εαυτού σας τόσο διανοητικά όσο και σωματικά θα πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητά σας εάν αισθάνεστε ότι μπορεί να παλεύετε με οποιοδήποτε είδος θέματος που σχετίζεται με το τραύμα, όπως το PTSD.

Παρόμοιες αναρτήσεις:

  • Κάτι κακό θα μου συμβεί: Είναι PTSD;
  • Λεπτομερής οδηγός για το PTSD που προκαλείται από τροχαία ατυχήματα