Λειτουργεί η ηλιακή ενέργεια το χειμώνα: 7 συχνές ερωτήσεις για να καταρρίψετε τους ηλιακούς μύθους

10
Λειτουργεί η ηλιακή ενέργεια το χειμώνα: 7 συχνές ερωτήσεις για να καταρρίψετε τους ηλιακούς μύθους

Αποκάλυψη: Μερικές φορές κερδίζω προϊόντα ή προμήθειες από συνδέσμους συνεργατών ή συνεργασίες στο ιστολόγιό μου. Συνιστώ μόνο προϊόντα και υπηρεσίες που εμπιστεύομαι να σας εξυπηρετήσω. Μάθε περισσότερα.

Πόσο καλά λειτουργεί η ηλιακή ενέργεια το χειμώνα; Μπορούν τα ηλιακά πάνελ να παράγουν ενέργεια ακόμα και τους κρύους χειμερινούς μήνες;

Η σύντομη απάντηση είναι ΝΑΙ, η ηλιακή ενέργεια μπορεί να λειτουργήσει αρκετά καλά τους κρύους, σκοτεινούς μήνες του χειμώνα! Υπάρχουν όμως πολλές παρανοήσεις σχετικά με το πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει η ηλιακή ενέργεια το χειμώνα.

Η μακροσκελής απάντηση είναι λίγο πιο λεπτή, οπότε σε αυτήν την ανάρτηση, θα αναλύσουμε τις επτά μεγαλύτερες ερωτήσεις που μας κάνουν συχνά οι άνθρωποι σχετικά με το πόσο καλά λειτουργεί η ηλιακή ενέργεια το χειμώνα.

Εικόνα: Ηλιακά πάνελ με χιόνι και πάγο που στάζει από το κάτω μέρος Κείμενο: Ηλιακή ενέργεια τον χειμώνα: Λειτουργεί πραγματικά;

1. Οι ηλιακοί συλλέκτες λειτουργούν στο κρύο;

Ναι, τα ηλιακά πάνελ λειτουργούν αρκετά καλά σε κρύο καιρό. Τα ηλιακά κύτταρα λειτουργούν επειδή το ηλιακό φως ενεργοποιεί το κίνηση των ηλεκτρονίων μεταξύ των στρωμάτων εντός της δομής του κυττάρου. Είναι το ΦΩΣ που κάνει τη δουλειά, όχι η θερμότητα. Στην πραγματικότητα, τα ηλιακά πάνελ λειτουργούν λίγο πιο αποτελεσματικά σε ψυχρότερες θερμοκρασίες.

Εάν είστε εκτός δικτύου, το κρύο δεν είναι ανησυχητικό για τα πάνελ σας. Ωστόσο, επηρεάζει τις μπαταρίες και τον άλλο εξοπλισμό σας, τον οποίο θα καλύψουμε σε λίγο.

2. Οι ηλιακοί συλλέκτες λειτουργούν στο χιόνι;

Εάν οι ηλιακοί σας συλλέκτες καλύπτονται πλήρως από χιόνι, τότε όχι, όχι ιδιαίτερα καλά. Αλλά καταγράφουν επίσης ΚΑΠΟΙΑ ενέργεια. Για τους βλέποντες, είναι λίγο σαν να σας δένουν τα μάτια ή να κλείνουν τα μάτια σας. Φανταστείτε να κλείνετε τα μάτια σας έξω μια ηλιόλουστη μέρα – μπορείτε ακόμα να αντιλαμβάνεστε το φως να περνάει από το δέρμα των βλεφάρων σας, αλλά δεν μπορείτε να δείτε πραγματικά τίποτα. Είναι κάπως έτσι και για τους ηλιακούς μας συλλέκτες.

Φροντίζουμε πάντα να αφαιρούμε το χιόνι από τα πάνελ μας κάθε φορά που καλύπτονται, αλλά πάντα μου αρέσει να ελέγχω τους ελεγκτές φόρτισης για να ανακαλύψω πόσα watt «βλέπουν» τα πάνελ μας προτού τα αποκαλύψω. Συνήθως, τα πάνελ μας μπορούν να παράγουν μεταξύ 5-50 Watt ακόμη και μέσα από το χιόνι (αρκετά χαμηλή, αλλά όχι μηδενική). Αφού καθαρίσω το χιόνι με ένα μάκτρο, θα συνεχίσουν να εργάζονται με την κανονική τους δυναμικότητα, δεδομένου όποιων άλλων συνθηκών νέφους μπορεί να υπάρχουν εκείνη τη στιγμή.

Χρησιμοποιούμε αυτό το τηλεσκόπιο Πόλος και αφρός εργαλίο προς απόμαξη ύδατος για να καθαρίσουμε το χιόνι από τα πάνελ μας χωρίς να τα γρατσουνίσουμε ή να τα καταστρέψουμε με άλλο τρόπο.

3. Λειτουργεί ο ήλιος με τον καιρό και τα σύννεφα του χειμώνα;

Ο χειμώνας μπορεί να ξεπεράσει το χιόνι. Πολλές μέρες έχουν πυκνή συννεφιά, άλλες έχουν παγωμένη βροχή και άλλες είναι άφθονη ηλιόλουστη. Ο πόσος ήλιος λαμβάνετε και η ποιότητά του εξαρτάται πραγματικά από εσάς τα καιρικά μοτίβα και το γεωγραφικό πλάτος της περιοχής.

Μπορείτε να συνδέσετε την τοποθεσία σας εδώ ή εδώ και πάρτε μια γενική ιδέα για το ποιο είναι το ηλιακό σας δυναμικό.

Πέρα από αυτό, η παραγωγή ενέργειας μπορεί να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που επιλέγετε να τοποθετήσετε τα ηλιακά πάνελ σας.

4. Πώς επηρεάζει ο τύπος της τοποθέτησής σας την ηλιακή ενέργεια το χειμώνα;

σετ εννέα ηλιακών συλλεκτών μπροστά από ένα χιονισμένο υπόστεγο από κορδόνι

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να τοποθετήσουν ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή. Η οροφή έχει νόημα για πολλούς ανθρώπους, αλλά μπορεί επίσης να περιορίσει την παραγωγή ενέργειας. Εάν η οροφή σας έχει γωνία μακριά από την τροχιά του ήλιου στον ουρανό, η ικανότητά σας να παράγετε ισχύ μειώνεται αρκετά. Πέρα από αυτό, περιορίζεστε στην κλίση της οροφής σας, που σημαίνει ότι συνήθως δεν μπορείτε να γέρνετε τα πάνελ ώστε να ταιριάζουν με τη θέση του ήλιου κατά τη διάρκεια των εποχών. Είναι επίσης δύσκολο να καθαρίσετε το χιόνι από πάνελ που τοποθετούνται στην οροφή, κάτι που μπορεί να είναι κρίσιμο για σπίτια εκτός δικτύου.

Έχουμε τα ηλιακά πάνελ μας τοποθετημένα σε πόλους. Μία από τις βάσεις μπορεί να γέρνει για να ταιριάζει με τον ήλιο στις εποχές. Το άλλο μπορεί να γέρνει ΚΑΙ να περιστρέφεται από τη μία πλευρά στην άλλη, που σημαίνει ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε τον ήλιο κατά μήκος του ορίζοντα καθώς αλλάζει θέσεις μέσα στις εποχές. Αυτό μας βοηθά να πιάνουμε τον πιο νότιο ήλιο το χειμώνα και τον βορειότερο ήλιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (πράγμα που μας βοηθά να λειτουργούμε περισσότερο το κλιματιστικό μας τις εξαιρετικά ζεστές μέρες).

Η χρήση ρυθμιζόμενων στηριγμάτων πόλων σημαίνει ότι μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας και κρατήστε το όσο πιο ψηλά γίνεται κατά τις σύντομες, συννεφιασμένες μέρες του χειμώνα. Το κάνει επίσης πιο εύκολο να καθαρίσετε τα πάνελ με μάκτρα όταν είναι χιονισμένα.

Υπάρχουν και άλλοι τύποι τοποθέτησης, οι οποίοι έχουν όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους ανάλογα με τις ανάγκες σας. Θα τα αναφέρω λεπτομερώς σε ξεχωριστή ανάρτηση (θα συνδεθούν ξανά εδώ αργότερα).

5. Πώς καθαρίζετε το χιόνι και τον πάγο από τα ηλιακά πάνελ;

Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τα πάνελ σας μακριά από χιόνι και πάγο, αλλά θέλετε επίσης να είστε ασφαλείς. Εδώ είναι μερικές από τις κορυφαίες συμβουλές μας:

 • Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό μάκτρο για να καθαρίσετε το χιόνι. Έχουμε αυτό το μακρύ τηλεσκόπιο Πόλος και αφρός εργαλίο προς απόμαξη ύδατος και τους προτείνω ανεπιφύλακτα. Μερικοί άνθρωποι θέλουν επίσης να χρησιμοποιούν βούρτσες ή σκούπες, αλλά είχαμε την καλύτερη τύχη να κάνουμε τα πάνελ μας 100% καθαρά με ένα απαλό μάκτρο.
 • ΜΗ χρησιμοποιείτε μεταλλικά εργαλεία για να καθαρίσετε το χιόνι ή τον πάγο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τρυπήσει τα πάνελ και ενδεχομένως να ακυρώσει τυχόν εγγυήσεις που μπορεί να έχετε.
 • Μείνε στο έδαφος. Εάν το καθάρισμα του χιονιού θα απαιτούσε να ανεβείτε μια σκάλα ή να περπατήσετε στην οροφή, μην το κάνετε. Δεν αξίζει τον κίνδυνο για λίγα βατ επιπλέον.

6. Τι γίνεται με τις εκτιμήσεις Grid-Tied έναντι Off-Grid;

Υπάρχει μια αρκετά μεγάλη διαφορά στις χειμερινές ανάγκες ενός σπιτιού εκτός δικτύου έναντι του δικτύου.

Για αρχή, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι τόσο κρίσιμη για ένα σπίτι συνδεδεμένο στο δίκτυο, καθώς εξακολουθείτε να έχετε πρόσβαση στην τροφοδοσία του δικτύου. Απλώς δεν θα επαναφέρετε ρεύμα στο δίκτυο με τον ίδιο ρυθμό που θα κάνατε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αλλά για τους ανθρώπους που ζουν εκτός του δικτύου, όπως εμείς, κάθε watt ισχύος που μπορείτε να παράγετε κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι κρίσιμο. Αυτό καταλήγει σε μερικές σκέψεις:

 • Αγοράζοντας τα περισσότερα πάνελ/την υψηλότερη ισχύ που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά
 • Έχοντας τη μεγαλύτερη τράπεζα μπαταριών που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά, σε σχέση με την ισχύ των πάνελ που έχετε
 • Έχοντας μια αξιόπιστη γεννήτρια
 • Να είστε σε θέση να κρατάτε τα πάνελ καθαρά από χιόνι και πάγο
 • Να είστε σε θέση να γωνιάσετε τα πάνελ σας για μέγιστη παραγωγή ισχύος

Το κόστος ανά watt στα ηλιακά πάνελ σχεδόν πάντα πέφτει, Έτσι, η λήψη αρκετής ισχύος από τα ηλιακά πάνελ γίνεται πιο εύκολη και προσιτή συνεχώς.

Η τεχνολογία των μπαταριών βελτιώνεται επίσης, αλλά οι μοναδικές σας οικιακές ρυθμίσεις και προτιμήσεις τρόπου ζωής ενδέχεται να επηρεάσουν τον τύπο των μπαταριών που επιλέγετε. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να ρυθμίσετε το μέγεθος της τράπεζας μπαταριών και των πάνελ σας έτσι ώστε να λειτουργούν βέλτιστα μεταξύ τους.

Εάν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι οι μπαταρίες και τα πάνελ σας έχουν αναλογικό μέγεθος, ξεκινήστε συζητώντας με αξιόπιστους προμηθευτές ηλιακής ενέργειας. Προτείνουμε να ξεκινήσετε με οποιαδήποτε από αυτές τις εταιρείες (χωρίς χορηγία, αλλά έχουμε προσωπική εμπειρία με όλες και τις συνιστούμε ανεπιφύλακτα):

Η χημεία της μπαταρίας που επιλέγετε και το πού αποθηκεύεται (δηλαδή μέσα σε έναν θερμαινόμενο έναντι μη θερμαινόμενο χώρο) είναι κρίσιμης σημασίας. Ορισμένες μπαταρίες δεν μπορούν να αντέξουν τις χαμηλές θερμοκρασίες και βασικά, όλες οι μπαταρίες έχουν μειωμένη χωρητικότητα όσο πιο κρύα γίνονται.

Τα σπίτια εκτός δικτύου χρειάζονται επίσης μια αξιόπιστη γεννήτρια κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ακόμα κι αν έχετε μια σχετικά μεγάλη ηλιακή συστοιχία και άφθονο χώρο αποθήκευσης μπαταρίας, αναπόφευκτα θα υπάρξουν σειρές συννεφιασμένων ημερών που δεν φαίνεται να τελειώνουν ποτέ. Και όταν συμβεί αυτό, θα πρέπει να θέσετε σε λειτουργία τη γεννήτρια σας για να αποφύγετε την πολύ βαθιά αποφόρτιση των μπαταριών σας (πράγμα που περιορίζει την ικανότητά τους να συγκρατούν τη φόρτιση και μειώνουν τη διάρκεια ζωής τους).

Προς το παρόν, έχουμε ένα Honda 2000i (τώρα το 2200i) και το έχουν χρησιμοποιήσει αξιόπιστα από το 2016. Υπάρχουν πολλά άλλα είδη γεννητριών εκεί έξω (τις οποίες θα συνδέσω σε μελλοντική ανάρτηση), αλλά τα δύο πράγματα για τα οποία πρέπει να βεβαιωθείτε είναι ότι:

 • Έχετε μια γεννήτρια καθαρού ημιτονοειδούς κύματος (inverter).
 • Είναι μια αξιόπιστη μάρκα που μπορεί να επισκευαστεί τοπικά εάν χρειαστεί.

7. Πώς είναι στην πραγματικότητα να ζεις με ηλιακή ενέργεια το χειμώνα;

Από τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο (2022), αυτή είναι η πέμπτη χειμερινή μας σεζόν που ζούμε με ηλιακή ενέργεια εκτός δικτύου. Δεν θα προσποιηθώ ότι ξέρω πώς είναι για ΚΑΘΕ σπίτι εκτός δικτύου. Κάθε σχέδιο συστήματος, σχεδίαση σπιτιού, τοποθεσία και οικιακή χρήση είναι μοναδικά.

Αλλά ΜΠΟΡΩ να σας πω ακριβώς ποια ήταν η εμπειρία μας. Έχουμε πάντα πράγματα να μάθουμε και νέες μεθόδους να δοκιμάσουμε, αλλά φαίνεται ότι έχουμε μια αρκετά καλή χειμερινή ρουτίνα σε αυτό το σημείο. Μπορείτε να διαβάσετε πιο συγκεκριμένα για αυτό σε αυτές τις αναρτήσεις:

Επεκτείναμε το σύστημά μας εκτός δικτύου το 2020 και λατρεύουμε την ποσότητα ενέργειας που μπορούμε να πάρουμε ακόμη και τις πιο σύντομες ημέρες γύρω από το ηλιοστάσιο. Μπορείτε να διαβάσετε για την επέκτασή μας σε αυτήν την ανάρτηση.

Με το μικρό μας σύστημα τα δύο πρώτα χρόνια, κάναμε αρκετά λάθη. Κυρίως:

 • Αποφορτίσαμε τις μπαταρίες μας πολύ βαθιά.
 • Οι μπαταρίες δεν φορτίζονταν σε αρκετά υψηλή τάση επειδή η ηλιακή συστοιχία δεν ήταν αρκετά μεγάλη, αλλά επίσης:
 • Δεν λειτουργήσαμε αρκετά τη γεννήτρια μας για να αντισταθμίσουμε τα μικρά πάνελ.

Έτσι, όταν κάναμε την αναβάθμιση του συστήματός μας το 2020, έπρεπε να πάρουμε όλες τις νέες μπαταρίες γιατί δεν θα φορτίζονταν πλέον. Έκτοτε, τα παιδεύουμε πολύ περισσότερο από ό,τι κάναμε την πρώτη φορά.

Η ηλιακή μας συστοιχία είναι σχεδόν τριπλάσια της ισχύος τώρα, κάτι που κρατά τις μπαταρίες μας γεμάτες ακόμα και σε μικρές μέρες. Η τράπεζα μπαταριών μας δεν έφτανε ποτέ στο „float“ ή σε πλήρη κατάσταση φόρτισης κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Την περασμένη χρονιά οι μπαταρίες μας «έπλευσαν» στο χειμερινό ηλιοστάσιο.

Και όταν έχουμε πολλές συννεφιασμένες και χιονισμένες μέρες, ενεργοποιούμε τη γεννήτρια προτού οι μπαταρίες αποφορτιστούν πολύ βαθιά. Ελπίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση για πολλά περισσότερα χρόνια από το πρώτο σετ.

Εν ολίγοις λοιπόν…

Ηλιακή ενέργεια τον χειμώνα είναι δυνατή!

Είτε επιλέγετε ηλιακή ενέργεια συνδεδεμένη είτε εκτός δικτύου, η ηλιακή ενέργεια είναι μια βιώσιμη επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους ακόμη και κατά τους σκοτεινούς, χιονισμένους χειμερινούς μήνες. Ο χειμώνας δεν σημαίνει ότι δεν θα έχετε καμία δύναμη. Σημαίνει απλώς ότι πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τη μοναδική σας κατάσταση.

Σχετικό: Πόση ηλιακή ενέργεια χρειάζεστε για να ζήσετε από το δίκτυο;

Το γεωγραφικό σας πλάτος, τα τοπικά καιρικά μοτίβα, ο προσανατολισμός της γης και το μέγεθος/τύπος του συστήματος ηλιακής ενέργειας που θα επιλέξετε να εγκαταστήσετε θα επηρεάσουν την ηλιακή εμπειρία σας.

Αν θέλετε να εμβαθύνετε, σας προσκαλώ να εγγραφείτε παρακάτω για να λάβετε έναν δωρεάν οδηγό PDF που θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε την ηλιακή ενέργεια! Θα αποκτήσετε επίσης πρόσβαση σε ολόκληρη τη ΔΩΡΕΑΝ βιβλιοθήκη συνδρομητών μας, γεμάτη με χρήσιμους οδηγούς PDF που θα σας βοηθήσουν στο μοναδικό απλό ταξίδι σας.

Μάθετε περισσότερα για το αυθεντικό μας έργο στο σπίτι από κορδόνι εδώ. Και φροντίστε να συμμετέχετε μαζί μας Pinterest, Facebookκαι Ίνσταγκραμ για περισσότερα οικιακά καλούδια που δεν φτάνουν απαραίτητα στο ιστολόγιο. Ευχαριστώ για την ανάγνωση!

Schreibe einen Kommentar