Οδηγός αναγνώρισης για τους μικρούς χειμερινούς παρυδάτορες

Οδηγός αναγνώρισης για τους μικρούς χειμερινούς παρυδάτορες

November 28, 2020 0 Von admin

Καλώς ήλθατε στον Οδηγό Αναγνώρισής μου για τους Μικρούς Χειμερινούς Πεζοπόρους.

Ήμουν απασχολημένος με το να ταΐζω μερικά Turnstones στο Walcott στο Norfolk πριν από μερικές εβδομάδες, όπου με χαρά θα πάρουν αποκόμματα στο θαλάσσιο τείχος, όταν μια κυρία πλησίασε το αυτοκίνητο και ρώτησε με μια δύσπιστη φωνή „τι είναι αυτά τα υπέροχα πουλάκια;“ Εξήγησα ότι ήταν Turnstones, που ονομάστηκαν έτσι γιατί όταν δεν τους μοιράζονταν σπόροι και ψωμί κ.λπ., θα έβγαζαν φυσικά τα προς το ζην αναποδογυρίζοντας πέτρες και φύκια με το ελαφρώς αναποδογυρισμένο ράμφος τους σε αναζήτηση μικρών καρκινοειδών και ασπόνδυλων. Συνέχισα και της είπα ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι μας επισκέπτονταν τον χειμώνα από το καλοκαιρινό τους σπίτι στην Αρκτική τούνδρα. Ήταν πολύ έκπληκτη γιατί δεν είχε προσέξει ποτέ πριν αυτά τα πουλιά. Το επεισόδιο μου τόνισε ότι αν και θεωρώ δεδομένα αυτά τα πράγματα, αυτό δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση με τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό με ευχαριστεί γιατί επικυρώνει την ανάγκη για απλή, ακατάστατη καθοδήγηση.

Οι παρυδάτες ως ομάδα πουλιών είναι αρκετά συναρπαστικοί. Αναλαμβάνουν τεράστια μεταναστευτικά ταξίδια, καταλαμβάνουν σχεδόν κάθε γεωγραφική θέση και διατίθενται σε μια πολύχρωμη σειρά σχημάτων και μεγεθών. Από τα 210 περίπου είδη παγκοσμίως, το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί λίγο περισσότερα από 20 είδη αναπαραγωγής, αλλά έχει την τύχη να το επισκέπτονται πολλά περισσότερα κατά τη μετανάστευση την άνοιξη και το φθινόπωρο, καθώς και να παρέχει καταφύγιο σε τεράστιους αριθμούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα παρυδάτια είναι προσιτά πουλιά, όχι για αυτούς που τριγυρνούν σε βαθιές δασικές εκτάσεις, αντίθετα αγαπούν γενικά τις ανοιχτές εκτάσεις που τους παρέχουν την απαραίτητη τροφή, τις τοποθεσίες για κοκοφοίνια και φωλιές. Για τον περιστασιακό παρατηρητή, συναντώνται πιο εύκολα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν θα συρρέουν σε παράκτιες τοποθεσίες για να εξερευνήσουν τη λάσπη και την ακτή αναζητώντας εκλεκτές μπουκιές, ή όπως εκείνες οι Turnstones θα τρέχουν γύρω από τα πόδια σας μαζεύοντας αποκόμματα. Για τους αρχάριους, μπορεί να είναι μια τρομακτική ομάδα για την αναγνώριση, αλλά με την εξάσκηση θα μπορέσετε εύκολα να περιορίσετε την παρατήρηση σε έναν μικρό αριθμό υποψηφίων και, τις περισσότερες φορές, να εντοπίσετε την ταυτοποίηση εφαρμόζοντας μερικές οπτικές ενδείξεις. Αυτός είναι ο σκοπός αυτού του οδηγού. Θα χωρίσουμε τα είδη σε απλά, διαχειρίσιμα κομμάτια με βάση το μέγεθος και το συγκρίσιμο φτέρωμα, τις συνήθειες και τα ενδιαιτήματα.

Θα παράγω περαιτέρω οδηγούς για τους μεσαίους και μεγάλους χειμερινούς παρυδάτες σε εύθετο χρόνο, αλλά προς το παρόν θα καλύψουμε πέντε είδη με κάποια λεπτομέρεια: Κόμπος (θερμό γκρι) Νεροκοτσυφάς (Alpine Calidris)Σάντερλινγκ (Kalidris alba)Turnstone (Μεταφραστής Arenaria) και Μωβ Sandpiper (θαλάσσια κάλιδα). Θα τα χωρίσουμε σε δύο μικρότερες ομάδες για να επιτρέψουμε τη στενή σύγκριση παρόμοιων ειδών. Ας δούμε τα τρία πρώτα είδη που μοιάζουν επιφανειακά.

Κόμπος. Το μεγαλύτερο από τα τρία. Στρογγυλό και γκρι τόνο, μπορεί να το δει κανείς σε μεγάλα στροβιλιζόμενα σμήνη γύρω από το Wash και άλλες εκβολές ποταμών. Βασικά χαρακτηριστικά: 1) μεσαίου μήκους, ίσιο, μαύρο ράμφος, 2) γκρι κηλίδες και ραβδώσεις στο στήθος και τις πλευρές, και 3) κίτρινα/πράσινα πόδια.

Νεροκοτσυφάς. Ένα συνηθισμένο καφετί θαλάσσιο κολπίσκο από λασπώδεις βάλτους, κολπίσκους και ακτές. Σημεία που πρέπει να σημειωθούν: 1) Μαύρος καμπυλωτό ράμφος, 2) καφέ ραβδωτή ζώνη στήθους με καθαρή λευκή κοιλιά και 3) πολύ σκούρα/μαύρα πόδια

Σάντερλινγκ. Ο μικρότερος της ομάδας. Δίχρωμο λευκό/γκρι, γενικά τρέχει κατά μήκος της παλίρροιας ραμφίζοντας μπουκιές που ξεβράζονται από τα κύματα. Κύρια χαρακτηριστικά: 1) μικρό, ίσιο, μαύρο ράμφος, 2) φωτεινό λευκό κάτω μέρος, 3) μαύρα πόδια και σε κοντινή απόσταση νότα 4) απουσία οπίσθιου δακτύλου.

Κόμβος κατά την πτήση. Η συνολική εντύπωση είναι ένα χοντρό γκρίζο πουλί. Τις περισσότερες φορές θα τα δείτε σε κοπάδια που μπορεί να είναι μεγάλα και εντυπωσιακά καθώς στροβιλίζονται πάνω από μια εκβολή. Σημεία που πρέπει να σημειωθούν: 1) Μεσαίο, ίσιο, σκούρο ράμφος, 2) Μερικές φορές εμφανίζει ένα σκούρο έμπλαστρο στο εξωτερικό μπροστινό άκρο του πτερυγίου. 3) λεπτή λευκή λωρίδα φτερού, και 4) γκρι διάστικτη κότσα με γκρι ουρά.

Ο Ντάνλιν στην πτήση. Μικρό, σκοτεινό βατήρα, που εμφανίζεται γενικά μεμονωμένα ή σε μικρές ομάδες. Σημεία που πρέπει να σημειωθούν: 1) Μεσαίου μήκους, σκούρο, κυρτό χαρτόνι, 2) στενή λευκή ράβδος φτερού ενάντια σε σκούρο φτερό, και 3) μια πιο χαρακτηριστική σκοτεινή κεντρική περιοχή κατά μήκος του άκρου που οριοθετείται από έντονο λευκό.

Sanderling in Flight. Ένα πολύ μικρό, συμπαγές καρότσι με λαμπερό λευκό πρόσωπο και κάτω. Σημεία που πρέπει να σημειωθούν: 1) πολύ σύντομος, σκοτεινός λογαριασμός, 2) Πλατιά λευκή ράβδος φτερού που περιβάλλεται από σκούρο φτερό και 3) γκρίζα ουρά.

Μερικές ακόμη εικόνες για λόγους σύγκρισης.

Τώρα για το Είδος χαραδριού και Μωβ Sandpiper. Από αυτό το ζευγάρι, το Turnstone είναι μακράν το πιο πολυάριθμο γύρω από τις ακτές μας και είναι σίγουρα πολύ πιο εμφανές. Είναι εξαιρετικά εμπιστευτικά ακόμη και στο βαθμό που μοιράζονται ευχάριστα τα ψάρια και τα πατατάκια σας ή το ψωμί που προορίζεται για τους γλάρους. Συγκριτικά, τα Purple Sandpipers είναι διακριτικά, περιορίζοντας τις δραστηριότητές τους στο να μαζεύουν μικροσκοπικές μπουκιές από βράχους και φύκια επικαλυμμένα με φύκια, όπου αναμειγνύονται εξαιρετικά καλά και παραβλέπονται εύκολα. Περιστασιακά βγαίνουν στην ακτή, αλλά από την εμπειρία μου όχι πολύ συχνά. Ωστόσο, τα δύο είδη συνδέονται μεταξύ τους και συχνά μπορούν να βρεθούν να ταΐζουν μαζί όταν παίζουν κοτόπουλο με τους εισερχόμενους σπαστήρες. Μπορεί να μοιάζουν σε κακό φωτισμό, αλλά στην πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετικά.

Είδος χαραδριού. Αυστηρά παράκτιο, αυτό το χαριτωμένο, έμπιστο μικρό βατήρα θα τρέφεται ευχαρίστως με τυχόν προσφερόμενα υπολείμματα. Εν τω μεταξύ, θα χυθεί ανάμεσα σε βράχους με φύκια, σκαμνιά και σπαρμένες με βότσαλα παραλίες, ανταποκρινόμενος στο όνομά της, αναποδογυρίζοντας πέτρες για να αναζητήσει κρυμμένα ασπόνδυλα. Σημεία που πρέπει να σημειωθούν: 1) Μικρό, ελαφρώς αναποδογυρισμένο ράμφος, 2) Φαρδύ μαύρο στήθος, 3) Φωτεινό λευκό κάτω μέρος, 4) Κοντά, δυνατά έντονο πορτοκαλί πόδια, 5) Στίγματα φτέρωμα στο πίσω μέρος διαφόρων αποχρώσεων του καφέ και του μαύρου, και 6) αποσπασματικά, ραβδωτά σημάδια στο κεφάλι σε καφέ και λευκό

Μωβ Sandpiper. Πουθενά τόσο κοινό ή εμπιστευτικό όσο το Turnstone, αυτό το λουλούδι τοίχου ανάμεσα σε παρυδάτια θα βρεθεί συχνά στον ίδιο βιότοπο. Είναι ένας άλλος αυστηρά παραθαλάσσιος χειμερινός επισκέπτης. Σημεία που πρέπει να σημειωθούν σε σύγκριση με το Turnstone: 1) Πιο μακρύ, πορτοκαλί, κυρτό ράμφος, 2) καπνιστή γκρι ζώνη στήθους, 3) γκρι ραβδώσεις κάτω, 4) πιο μακριά, απαλά πορτοκαλί πόδια και 5) Πιο ομοιόμορφα γκρι τόνους επάνω μέρος, και 6) λείο, καπνιστό γκρι κεφάλι

Τουρνόπετρα στην πτήση. Σημεία που πρέπει να σημειωθούν: 1) Κοντή λευκή ράβδος φτερού ενάντια σε κατά τα άλλα σκούρο φτερό, 2) Λευκά μπαλώματα ώμου και 3) Λευκό κεντρικό έμπλαστρο και λευκή βάση μέχρι την ουρά.

Μωβ Sandpiper κατά την πτήση. Συνολικό καπνιστό γκρι φτέρωμα με 1) Λευκή μπάρα φτερού ενάντια σε σκούρο γκρι φτερό και 2) σκούρο κεντρικό έμπλαστρο στο κότσο και την ουρά με λευκό στα πλάγια.

Μερικές επιπλέον εικόνες για σύγκριση.

Για πληρότητα μπορούμε επίσης να ρίξουμε μια σύντομη ματιά Δαχτυλίδι Plover (charadrius hiaticula) που είναι πραγματικά αρκετά αναμφισβήτητο αν και ποτέ συνηθισμένο: 1) έντονες μαύρες ζώνες στο κεφάλι και το στήθος, 2) φωτεινά πορτοκαλί πόδια και 3) ομοιόμορφη καφέ πλάτη.

Κατά την πτήση το τολμηρό σχέδιο του κεφαλιού και του στήθους είναι πολύ εμφανές, όπως και η φωτεινή λευκή μπάρα και το καθαρό λευκό κάτω μέρος της κοιλιάς.

Για περισσότερους οδηγούς αυτής της σειράς κάντε κλικ εδώ. Για πολύ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα παρυδάτια σε όλο τον κόσμο και πώς μπορείτε να βοηθήσετε τη διατήρησή τους, επισκεφθείτε το φανταστικό Wader Quest δικτυακός τόπος.

Μην ξεχάσετε να ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ στον ιστότοπο εισάγοντας το email σας στο πλαίσιο στο πλαϊνό πλαίσιο.