Οδηγός αναγνώρισης για τους χειμερινούς γλάρους – Μέρος 1

Οδηγός αναγνώρισης για τους χειμερινούς γλάρους – Μέρος 1

November 17, 2020 0 Von admin

Καλώς ορίσατε στον Οδηγό Αναγνώρισης για τους Χειμερινούς Γλάρους – Μέρος 1. Οι γλάροι συχνάζουν τακτικά στους αστικούς μας χώρους κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Ολοκλήρωσαν τον κύκλο αναπαραγωγής τους και τώρα έχουν διασκορπιστεί από τις καλοκαιρινές τους συνοικίες για να περιπλανηθούν στα πάρκα, τους κήπους και άλλους ανοιχτούς χώρους μας, αναζητώντας εύκολη συλλογή. Τα πουλιά που βλέπουμε αυτή την εποχή του χρόνου θα έχουν χάσει τα τραγανά καλοκαιρινά τους φινιρίσματα και θα είναι στολισμένα με πιο απλό, λιγότερο χαρακτηριστικό φτέρωμα. Αυτοί οι θορυβώδεις επισκέπτες θα είναι ένας συνδυασμός κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου και πολλών από το εξωτερικό, ειδικά από τις περιοχές της Βαλτικής, τη Σκανδιναβία και τη Βόρεια Ευρώπη. Θα υπάρχουν ενήλικα και, ανάλογα με το είδος, υποενήλικα πτηνά που θα βιώσουν τον 1ο ή τον 2ο χειμώνα τους.

Ίσως δεν γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλά είδη γλάρων που διαχειμάζουν εντός των συνόρων μας. δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς είναι αρκετά παρόμοια τόσο σε μέγεθος όσο και σε γενικό χρώμα. Αυτός ο οδηγός έχει ως στόχο να σας παρέχει τα βασικά χαρακτηριστικά αναγνώρισης για τους μικρότερους γλάρους που είναι πιθανό να συναντήσετε αυτή την εποχή του χρόνου. Δεν είναι ένα λεπτομερές ταξινομικό χαρακτηριστικό και απευθύνεται αυστηρά στον ερασιτέχνη φυσιοδίφη ή σε άτομα που ενδιαφέρονται για την άγρια ​​ζωή και θέλουν να μάθουν περισσότερα. Για να αποφύγουμε την περιττή πολυπλοκότητα, σε αυτό το άρθρο θα καλύψουμε τρία είδη περίπου ίσου μεγέθους, επιφανειακά παρόμοια εμφάνιση και συνήθειες: Μαυροκέφαλος Γλάρος, Κοινόγλαρος και Μεσογειακός Γλάρος. Οι μεγαλύτεροι γλάροι θα εμφανίζονται στο Μέρος 2 αυτού του οδηγού.

Όλοι οι γλάροι χρειάζονται περισσότερο από ένα χρόνο για να ωριμάσουν. Όσο μεγαλύτερο είναι το είδος, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να φτάσει το πλήρες ενήλικο φτέρωμα και την ηλικία αναπαραγωγής. Με τα μικρότερα είδη που αποτελούν αντικείμενο αυτού του άρθρου, χρειάζονται 2/3 χρόνια για να αποκτηθεί η ιδιότητα του ενήλικα, έως ότου διατηρηθεί κάποιος βαθμός νεανικού φτερώματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια σύγχυση, επομένως θα παρουσιάσουμε τα πιο προφανή στάδια του φτερώματος κάθε είδους για να κάνουμε τα πράγματα πιο ξεκάθαρα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να σημειωθούν με την αναγνώριση του γλάρου θα είναι ένας συνδυασμός:

Επισημάνσεις κεφαλής – τυχόν σκούρα μπαλώματα ή κηλίδες μπορεί να είναι διαγνωστικά.

Χρώμα ποδιών – αυτό θα διαφέρει από είδος σε είδος και μέσα σε ένα είδος καθώς γερνάει.

Χρώμα ράμφους – αυτό θα αλλάξει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του πουλιού και είναι ένας καλός δείκτης ηλικίας.

Σχετικός χρωματισμός μανδύα και φτερού – η αντίστοιχη απόχρωση του γκρι θα σας βοηθήσει να περιορίσετε τα είδη.

Μαύρο/άσπρο χρώμα σε φτερά και ουρά – η έκταση και η διαμόρφωση αυτού είναι ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ ατόμων σε διάφορες εποχές του χρόνου. Τα πουλιά γερνούν με διαφορετικούς ρυθμούς ανάλογα με το πότε εκκολάπτονται, από πού προέρχονται, τη γενική υγεία κ.λπ. Επομένως, αυτός ο οδηγός, αναγκαστικά, θα καλύπτει τα πιο πιθανά στάδια φτερώματος. Εντάξει, ας ξεκινήσουμε. Πρώτα μια γενική επισκόπηση.

Μαυροκέφαλος Γλάρος. Αυτός είναι μακράν ο πιο κοινός από τους μικρούς γλάρους και διανέμεται ευρέως σε όλη τη χώρα. Θα είναι ένας οικείος παράκτιος και υγροβιότοπος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπου η σοκολατένια κουκούλα και οι έντονοι καβγάδες το κάνουν πολύ αισθητό. Το χειμώνα, το καφέ κεφάλι και το κόκκινο δαχτυλίδι των ματιών εξαφανίζονται.

Οι μαυροκέφαλοι γλάροι είναι ασυνήθιστοι και θα συγκεντρωθούν σε ομάδες για να εκμεταλλευτούν δωρεάν φυλλάδια που προορίζονται για τις ντόπιες πάπιες και τους κύκνους σας. Είναι χαριτωμένα και ολοκληρωμένα ιπτάμενα, με λεπτά και αρκετά μυτερά φτερά. Συνολικά, έχουν ανοιχτό γκρι τόνο με πολύ αισθητή φωτεινή λευκή αιχμή στο φτερό και μαύρες άκρες στα κύρια φτερά πτήσης. Το μαύρο άκρο, κόκκινο ή πορτοκαλί ράμφος είναι λεπτό και έντονα μυτερό, και τα πόδια πορτοκαλί ή κόκκινα, ανάλογα με την ηλικία.

Μεσογειακός Γλάρος. Ένας όλο και πιο κοινός κάτοικος που ευνοεί τους παράκτιους βιότοπους, αλλά μπορεί να εμφανιστεί στην ενδοχώρα. Θα ανταγωνιστεί με τους Μαυροκέφαλους Γλάρους για δωρεάν φυλλάδια. Το καλοκαίρι, οι ενήλικες έχουν μια βαθιά μαύρη κουκούλα και είναι πολύ έξυπνα πουλιά. Είναι ένα πιο στιβαρό πουλί από το Μαυροκέφαλο με ευρύτερες βάσεις φτερών και πιο χοντρό, έντονο κόκκινο ραβδί. Τα πόδια είναι κόκκινα. Οι ενήλικες είναι εκπληκτικά χλωμοί και μπορεί να φαίνονται σχεδόν λευκοί σε απόσταση. Τα χειμωνιάτικα πουλιά όλων των ηλικιών έχουν μια σκοτεινή «μάσκα» γύρω και πίσω από το μάτι.

Κοινός Γλάρος. Ο Κοινός Γλάρος δεν συνηθίζεται καθόλου το καλοκαίρι στην πεδινή Βρετανία, αλλά μας επισκέπτεται το φθινόπωρο και το χειμώνα. Μπορεί να βρεθεί σε πόλεις, σε ανοιχτή ύπαιθρο και σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες, όπου συχνά εκδηλώνει πειρατικές τάσεις να κλέβει τη λεία τους από άλλα πουλιά. Αν δείτε μια μαργαρίτα αλυσίδα από γλάρους να φωνάζουν δυνατά γύρω από τις στέγες, τα πουλιά που κυνηγούν θα είναι Κοινοί Γλάροι.

Είναι ένα εντελώς διαφορετικό θηρίο από τα άλλα δύο είδη, με αποστροφή στη στενή επαφή με τον άνθρωπο. Είναι πιο στιβαρά, πιο βαθιά στο στήθος και με μεγαλύτερη προβολή φτερών. Έχουν ελαφρώς πιο φαρδιά, πιο στρογγυλεμένα φτερά και στους ενήλικες κίτρινο/πράσινο ράμφος και πόδια. Η επάνω πλευρά είναι πολύ πιο σκούρο γκρι, που έρχεται σε έντονη αντίθεση με ένα λεπτό λευκό που οδηγεί και παχύτερο, πολύ εμφανές, λευκό πίσω άκρο στο φτερό. Το φτερό δείχνει επίσης εκτεταμένο μαύρο στα κύρια φτερά πτήσης με εμφανείς λευκούς «καθρέφτες» στο άκρο.

Λοιπόν, ας πάμε στο θράσος……..

Εικ. 1. Μαυροκέφαλος Γλάρος – Ενήλικος. Βασικά χαρακτηριστικά των χειμωνιάτικων πτερυγισμένων ενήλικων πτηνών σε ηρεμία είναι 1) Λεπτό, μυτερό, κατακόκκινο ράμφος με σκούρο άκρο, 2) μικρό σκούρο έμπλαστρο ακριβώς μπροστά από το μάτι, ασαφής λευκός δακτύλιος ματιών και 3) μια ευδιάκριτη στρογγυλή, σκοτεινή μουντζούρα που καλύπτει το αυτί με δύο λεπτές σκούρες λωρίδες που καμπυλώνουν στο κεφάλι.

Εικ. 2. Μεσογειακός Γλάρος – Ενήλικος. Επιφανειακά παρόμοιο με τον Μαυροκέφαλο Γλάρο, έχει πολλά μοναδικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να επιτρέπουν τον διαχωρισμό. 1) Χοντρό, πιο αμβλύ, κόκκινο ράμφος με μαύρη ταινία κοντά στην άκρη. 2) Διαυγές λευκό μάτι με λιγότερο ευδιάκριτο έντονο κόκκινο τροχιακό δακτύλιο. 3) Χαρακτηριστική σκούρα «μάσκα» γύρω και πίσω από το μάτι με ανοιχτόχρωμες κηλίδες πάνω από το κεφάλι.

Εικ. 3. Κοινόγλαρος – Ενήλικος. Βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητήσετε στα πουλιά που ξεκουράζονται: 1) Κίτρινο/πράσινο ράμφος με αχνή σκούρα ζώνη κοντά στην άκρη. 2) Σκούρο μάτι χωρίς εμφανή δακτύλιο στα μάτια και 3) ομοιόμορφα διάστικτη κεφαλή χωρίς σκούρα μπαλώματα.

Ενήλικος μαυροκέφαλος γλάρος (πίσω) και ενήλικος μεσογειακός γλάρος που εμφανίζει διαφορετικά σχέδια στο ράμφος και το κεφάλι
Ενήλικος Μαυροκέφαλος Γλάρος (Κάτω) και Ενήλικος Μεσογειακός Γλάρος (Σημείωση: σχήμα ράμφους, σχέδιο κεφαλιού και μαύρες άκρες στα κύρια φτερά του BHG)
Ενήλικος κοινός γλάρος για σύγκριση.

Εικ. 4. Μαυροκέφαλος Γλάρος – Ενήλικας. Όλα τα χαρακτηριστικά όπως Εικ. 1 μπορεί να φανεί καθαρά μαζί με 1) Μεσογκρι μανδύας και φτερά, 2) Μαύρα άκρα φτερών και 3) σκούρα κόκκινα πόδια.

Εικ. 5. Μεσογειακός Γλάρος – Ενήλικας. Όλα τα χαρακτηριστικά όπως Εικ. 2 μαζί με 1) Πολύ χλωμός μανδύας και φτερά, 2) Απουσία μαύρου στις άκρες των φτερών και 3) κόκκινα πόδια (κακός φωτισμός σε αυτή την εικόνα)

Εικ. 6. Κοινόγλαρος – Ενήλικας. Όλα τα χαρακτηριστικά όπως Εικ. 3μαζί με 1) σκούρο γκρι μανδύα και φτερά, 2) εκτεταμένες μαύρες άκρες φτερών και λευκά εσωτερικά φτερά πτήσης (φτερά που θα αποτελούν μέρος της φωτεινής λευκής πίσω άκρης – βλ. Εικ. 9 παρακάτω), 3) ωχροπράσινα πόδια.

Εικ 7. Μαυροκέφαλος Γλάρος – Ενήλικος. Κατά την πτήση αυτά τα πουλιά είναι αρκετά διακριτικά. Ψάχνω 1) η εντυπωσιακή λευκή αιχμή προς το φτερό, ορατή από αρκετά μεγάλη απόσταση. 2) Μαύρες άκρες στα εξωτερικά κύρια φτερά και 3) ανοιχτό γκρι μανδύα και φτερά. Ένα αποτελεσματικό τρίχρωμο φτερό.

Εικ 8. Μεσογειακός Γλάρος – Ενήλικος. Αυτά τα πουλιά μπορούν να φαίνονται σχεδόν καθαρά λευκά σε σκούρο φόντο. Ψάχνω 1) μια ενιαία λεπτή μαύρη αιχμή προς το εξώτατο πρωτεύον, και 2) ομοιόμορφο ασημί γκρι μανδύα και φτερά.

Εικ 9. Κοινός Γλάρος – Ενήλικος. Αρκετά διακριτικό από τα άλλα δύο είδη με 1) Μια λεπτή φωτεινή λευκή αιχμή και 3) ευρύτερη λευκή πίσω άκρη στο φτερό, η οποία έρχεται σε έντονη αντίθεση 2) εκτεταμένα μαύρα κύρια φτερά και 4) πολύ πιο σκούρα γκρίζα φτερά.

Τόσο πολύ για τους ενήλικες, αλλά τι γίνεται με τους νέους; Αυτοί οι μικρότεροι γλάροι χρειάζονται 2 ή 3 χρόνια για να ωριμάσουν. Ο Μαυροκέφαλος Γλάρος χρειάζεται μόνο 2 χρόνια και τα άλλα είδη χρειάζονται 3 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε αποτελεσματικά ένα 1ο χειμωνιάτικο φτέρωμα και για τα τρία είδη και ένα 2ο χειμερινό φτέρωμα (υπό ενήλικο) μόνο για τους Κοινούς και τους Μεσογειακούς Γλάρους. Ο Μαυροκέφαλος Γλάρος θα έχει ενήλικο φτέρωμα τον 2ο χειμώνα του, δηλαδή 18 μήνες περίπου μετά την εκκόλαψη. Ο 2ος χειμώνας Οι Μεσογειακοί και οι Κοινό Γλάροι μπορεί να μοιάζουν πολύ με τους ενήλικες και δεν θα περιπλέκουμε πολύ τα πράγματα με αυτά. Ολα ΕΝΤΑΞΕΙ? Μεγάλος.

Όλοι οι νεαροί γλάροι έχουν στίγματα καφέ όταν πεταχτούν. Η παρακάτω εικόνα είναι ενός νεογέννητου Μαυροκέφαλου Γλάρου που τραβήχτηκε στα τέλη του καλοκαιριού. Καθώς το φθινόπωρο προχωρά, τα πουλιά θα υποβληθούν σε χειμωνιάτικη ενδυμασία. Θα ρίξουν το μεγαλύτερο μέρος, αλλά κρίσιμα όχι όλα, από τα νεανικά τους φτερά και θα τα αντικαταστήσουν με νέα ανάπτυξη που μοιάζει με το φτέρωμα των ενηλίκων σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.

Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε από τα είδη μας που βλέπουμε το χειμώνα και έχει περιοχές με καφέ φτέρωμα (διατηρημένο νεανικό φτέρωμα), είναι ανώριμο πουλί. Σε γενικές γραμμές, η έκταση του διατηρημένου νεανικού φτερώματος θα υποδηλώνει την ηλικία. Η γενική δομή του πουλιού είναι μια μεγάλη βοήθεια για τη στενότερη αναγνώριση, επομένως οι παραπάνω σημειώσεις που αφορούν τα ενήλικα θα ισχύουν εξίσου και για τα μικρότερα πουλιά. Μπορεί να είναι λίγο δύσκολο, αλλά υπάρχουν σαφείς διαφορές…..

Εικ. 10. Μαυροκέφαλος Γλάρος – 1ος Χειμώνας. Το ίδιο κομψό σχήμα με έναν ενήλικα, αλλά με 1) πιο ανοιχτή απόχρωση, ροζ/πορτοκαλί ράμφος με σκούρο άκρο, 2) θαμπά πορτοκαλί πόδια, 3) ποικίλου βαθμού σκούρου καφέ φτερού στα φτερά, που δεν είναι τόσο εκτεταμένο όσο τα άλλα είδη (βλ. Εικ. 13), αλλά σημειώστε 4) ίδιο σχέδιο κεφαλιού με τον ενήλικα.

Εικ. 11. Μεσογειακός Γλάρος – 1ος Χειμώνας. Σημεία που πρέπει να σημειωθούν: 1) το ράμφος είναι 50% ανοιχτό πορτοκαλί και 50% μαύρο, 2) τα πόδια είναι σκούρα κόκκινα, 3) εκτεταμένο καφέ/μαύρο φτερό φτερών (βλ Εικ. 14), και πάλι σημειώστε 4) ίδιο σχέδιο κεφαλιού με τον ενήλικα.

Εικ. 12. Κοινός Γλάρος – 1ος Χειμώνας. Σημεία που πρέπει να σημειωθούν: 1) ροζ ράμφος με σκούρο άκρο, 2) ροζ πόδια, 3) εκτεταμένο καφέ/μαύρο φτερό και 4) εκτεταμένες κηλίδες πάνω από το κεφάλι και το στήθος.