Ο Απρίλιος βρυχάται μέσα στο κρύο και τον άνεμο « γιγαντιαία κηπουρός

0
Ο Απρίλιος βρυχάται μέσα στο κρύο και τον άνεμο « γιγαντιαία κηπουρός

Η περίοδος μεταξύ της άνοιξης και του καλοκαιριού όπου τη μια μέρα είναι πανέμορφη και την επόμενη μέρα/νύχτα πολύ κρύο ονομάζεται εποχή ώμων – τη μια μέρα χειμώνα και την άλλη μέρα καλοκαίρι. Αυτός ο Απρίλιος ήταν μέχρι στιγμής άθλιος κατά τη γνώμη μου. Περάσαμε μερικές όμορφες μέρες με πιο ζεστό καιρό και ακριβώς όταν ενθουσιαζόμαστε που θα βάλουμε τον λαχανόκηπο αυτής της σεζόν, ο καιρός αλλάζει προς το χειρότερο. Έχω πολλά λαχανικά να φυτέψω φέτος και μερικά να πουλήσω/δώσω.

άνεμος

Άνεμος και κρύο. ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΣ!! Tonite, Πέμπτη 15 Απριλίου– Δευτέρα 27 Απριλίου, κάθε βράδυ είναι ΚΑΤΩ κατάψυξη – είναι 5 ημέρες! Τι συμβαίνει με τις νύχτες μας στους 40 βαθμούς και τις θερμοκρασίες 65+ βαθμών την ημέρα. Επιπλέον, ο θυελλώδης άνεμος είναι μεταξύ 25-40 mph-μέρα και νύχτα! Ουάα! Και κοιτώντας πιο έξω, παραμένει στα χαμηλά του 30 μέχρι το Σάββατο 24 Απριλίου. Δηλαδή 9 μέρες άθλιου καιρού όλοι μαζί.

Φυσικά όλα αυτά θα αλλάξουν (μάλλον μέσα στη νύχτα) σε ζεστό και ξηρό καιρό και θα το μετανιώσω για όλα αυτά όταν κάνει ζέστη τον Ιούνιο. Πού είναι η βροχόπτωση με τη μορφή βροχής ή χιονιού; Θα πάρω ό,τι έχει να προσφέρει η φύση. Φαίνεται πολύ τσιγκούνη αυτή τη στιγμή. Φαίνεται ότι τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου; Οπωσδηποτε. Ή τουλάχιστον δεν μπορώ να τα ελέγξω! Αυτή είναι η δυστυχία του λαχανοκηπουρού – πρέπει να αντιμετωπίσουμε το απροσδόκητο και να κάνουμε προσαρμογές.

Αυτό σημαίνει ότι πολλά πράγματα τίθενται σε αναμονή. Σαν να συνδέετε τα χρονόμετρα σταγόνας. Οι παγωμένες νύχτες μπορεί να σπάσουν τα μικρά διαφράγματα που βρίσκονται στα χρονόμετρα, οπότε πρέπει να περιμένω να τα σβήσω μέχρι οι νυχτερινές θερμοκρασίες να ξεπεράσουν το μηδέν.

Η σκλήρυνση των νέων λαχανικών έξω θα πρέπει να περιμένει λίγο περισσότερο. Εν τω μεταξύ θα είναι ασφαλείς σε εσωτερικούς χώρους.

Φυτεύω τις καλλιέργειες της δροσερής εποχής μου αυτή τη στιγμή; Οχι. Σίγουρα μπορούν να αντέξουν μερικές κρύες νύχτες, αλλά θέλω πραγματικά να τους ωθήσω σε έναν σκληρό και σκληρό κόσμο αφού μείνουν άνετα όλη την άνοιξη μεγαλώνοντας; Μπα. Μπορώ να περιμένω λίγο ακόμα, αλλά η υπομονή μου λιγοστεύει και ωστόσο ξέρω ότι αν πιεστώ πολύ, θα το μετανιώσω με τα φυτά που έχουν ανεπάρκεια ή χειρότερα κατεψυγμένα και θα ξεκινήσω από την αρχή. Θα προσπαθήσω να τα βγάλω την επόμενη εβδομάδα.

Και καλλιέργειες θερμής εποχής όπως οι ντομάτες, οι μελιτζάνες και οι πιπεριές – ξεχάστε τις τώρα. Πρόκειται να μεταμοσχευθούν έξω από τα μέσα Μαΐου έως τον Ιούνιο. Τα τελευταία 2 χρόνια μπόρεσα να βγάλω κρυφά τις ντομάτες με προστασία τοίχου από τα νερά στις αρχές Μαΐου, οπότε θα δούμε τι θα φέρει αυτός ο Μάιος.

Όταν βάλω εκείνες τις πρώτες καλλιέργειες δροσερής εποχής όπως το λάχανο, τα παντζάρια, το σέσκουλο, το σπανάκι, θα τα καλύψω με κάλυμμα σειρών το βράδυ για να τους δώσω μια ευκαιρία. Αν τα είχα βγάλει νωρίτερα στη ζεστή περίοδο, πιθανότατα θα είχαν προσαρμοστεί μια χαρά, αλλά έχασα αυτό το παράθυρο. Οπότε τώρα περιμένω. Υπομονή.

Έχω ήδη μαρούλια δροσερής εποχής που φυτρώνουν στο θερμοκήπιο και σε κρύο πλαίσιο και πάνε καλά και είναι πλήρως προσαρμοσμένα στις θερμοκρασίες γιατί έχουν προστασία από τον αέρα και το κρύο συν θα τα καλύψω με κάλυμμα σειρών στις κάτω παγωμένες νίτες. Δεν ανησυχώ για αυτούς.

Εν τω μεταξύ έχω ένα σπίτι γεμάτο φυτά, που περιμένει να βγει έξω. Υπομονή. Έκανα υπομονή όλο το χρόνο με το βιογραφικό, αλλά τα καλά νέα είναι ότι είμαι ακόμα εδώ!

Schreibe einen Kommentar