Πώς τρέχουμε κλιματισμό με ηλιακή ενέργεια εκτός δικτύου

10

Αποκάλυψη: Μερικές φορές κερδίζω προϊόντα ή προμήθειες από συνδέσμους συνεργατών ή συνεργασίες στο ιστολόγιό μου. Συνιστώ μόνο προϊόντα και υπηρεσίες που εμπιστεύομαι να σας εξυπηρετήσω. Μάθε περισσότερα.

Η οικογένειά μας ζει με ηλιακή ενέργεια εκτός δικτύου από το 2017. Όταν ξεκινήσαμε για πρώτη φορά, είχαμε ένα σχετικά μικρό σύστημα ηλιακής ενέργειας. Θα μπορούσαμε να τρέξουμε πολλά πράγματα με το σύστημα που είχαμε! Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα:

Δεν είχαμε αρκετή ισχύ για να λειτουργήσουμε τον κλιματισμό.

Όλα άλλαξαν πέρυσι όταν τριπλασιάσαμε τη χωρητικότητα των ηλιακών μας πάνελ. Φέτος, για πρώτη φορά, καταφέραμε να λειτουργήσουμε με επιτυχία κλιματισμό στο σπίτι μας εκτός δικτύου.

Όχι ένα οποιοδήποτε κλιματιστικό όμως. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα σας καθοδηγήσω στην ακριβή μας εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας, γιατί δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε A/C στο παρελθόν, τον τύπο του κλιματιστικού που αγοράσαμε και πώς το χρησιμοποιούμε με την εκτεταμένη ισχύ εκτός δικτύου Σύστημα.

κλιματιστικό παράθυρο σε σπίτι εκτός δικτύου με ηλιακή ενέργεια

Πώς τρέχουμε κλιματισμό με ηλιακή ενέργεια εκτός δικτύου

Τις μέρες πριν το A/C, η οικογένειά μας χρησιμοποιούσε μια αρκετά απλή μέθοδο για να διατηρεί το σπίτι μας δροσερό. Ανοίγαμε και κλείσαμε τα παράθυρά μας στρατηγικά, χρησιμοποιήσαμε συστηματικά ανεμιστήρες και χρονομετρήσαμε τα πάντα γύρω από τον καιρό και τις ώρες της ημέρας. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για αυτό σε αυτή την ανάρτηση εδώ.

Στην πραγματικότητα εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε όλες αυτές τις στρατηγικές για να ελαχιστοποιήσουμε το πόσο χρειαζόμαστε ακόμη και για να λειτουργήσουμε το κλιματιστικό τώρα που το έχουμε. Εδώ είναι η πλήρης ιστορία:

1. Γιατί δεν μπορούσαμε να τρέξουμε A/C στο μικρότερο σύστημα τροφοδοσίας μας

σπίτι από κορδόνι με έξι ηλιακούς συλλέκτες μπροστά

Η αρχική έκδοση του ηλιακού μας συστήματος εκτός δικτύου αποτελούνταν από τα εξής:

  • 6 ηλιακοί συλλέκτες ικανοί να παράγουν 1140 watt στη μέγιστη παραγωγή
  • 1 Ελεγκτής φόρτισης Morningstar
  • 1 μετατροπέας MagnaSine 4000 watt
  • 4 μπαταρίες UB8D καλωδιωμένες για να παράγουν 500 αμπ/ώρες ισχύος στα 24 βολτ

Με απλά λόγια, ακόμη και την πιο ηλιόλουστη μέρα, αυτά τα πάνελ δεν μπορούσαν να συμβαδίσουν με την τροφοδοσία των μπαταριών με αρκετή ισχύ για να λειτουργήσει ένα μικρό κλιματιστικό πάνω από τα άλλα πράγματα που τρέχουμε μια τυπική μέρα. Οι περισσότερες μονάδες παραθύρων χρησιμοποιούν σχεδόν τον ίδιο αριθμό watt που θα μπορούσαν να παράγουν τα πάνελ μας ακόμη και υπό βέλτιστες συνθήκες.

Δεν μας ξέρουν να ζούμε χωρίς κλιματισμό, αλλά μερικές φορές γινόταν αρκετά άθλια με μεγάλες εκτάσεις θερμοκρασιών πάνω από 90-100+ βαθμούς. Νιώσαμε επίσης πολύ άσχημα που προσκαλούμε κόσμο για συγκεντρώσεις (συνήθως φιλοξενούμε μπάρμπεκιου για τις 4 Ιουλίου και ο γιος μας έχει γενέθλια το καλοκαίρι). Ειδικά με τους ηλικιωμένους γονείς, θέλαμε να είμαστε σε θέση να παρέχουμε μια άνετη, φιλόξενη και ασφαλή ατμόσφαιρα. Έτσι ξεκινήσαμε να ερευνούμε τους καλύτερους τρόπους για να επεκτείνουμε το σύστημά μας.

2. Πώς επεκτείναμε το σύστημα ισχύος μας

Προσθέσαμε ακόμη εννέα ηλιακούς συλλέκτες στην αρχική μας εγκατάσταση, μαζί με δύο ακόμη ελεγκτές φόρτισης για να έχουμε:

  • 15 ηλιακά πάνελ ικανά να παράγουν 3.255 watts στη μέγιστη παραγωγή
  • 1 ελεγκτής φόρτισης Morningstar, συνδεδεμένος με τους αρχικούς έξι πίνακες
  • 2 ελεγκτές φόρτισης Schneider, συνδεδεμένα με τα εννέα νέα πάνελ
  • 1 μετατροπέας MagnaSine 4000 watt (ο ίδιος μετατροπέας με πριν)
  • 4 μπαταρίες UB8D (όπως και πριν, αλλά αντικαταστήσαμε τις αρχικές μπαταρίες στο πλαίσιο του έργου μας)

Σχετικό: Πώς κατασκευάσαμε το ηλιακό μας υπόστεγο Cordwood

Το να μπορείς να παράγεις έως και 3.255 watt τη φορά είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ ώθηση. Παρατηρήσαμε ότι η μπαταρία μας είναι γεμάτη τις περισσότερες μέρες περίπου το μεσημέρι! Αυτή είναι μια τεράστια διαφορά από πριν, όπου μπορεί να χρειαζόταν μέχρι τις 4:00 ή τις 5:00 μ.μ. για να φορτιστούν πλήρως οι μπαταρίες ακόμη και τις μεγαλύτερες μέρες του καλοκαιριού (αν έφταναν καθόλου στο Float).

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μόνο το 1/3 περίπου της ισχύος θα χρειαζόταν για τη λειτουργία του κλιματιστικού. Οι άλλες ανάγκες μας σε ενέργεια είναι ελάχιστες. Αλλά προτού μπορέσουμε να βγούμε έξω και να αγοράσουμε οποιοδήποτε κλιματιστικό, υπήρχαν κάποια πράγματα που έπρεπε να εξετάσουμε.

3. Γιατί ένα κανονικό παράθυρο A/C δεν θα το έκοβε

Εάν κρατάτε σκορ στο σπίτι, θα παρατηρήσετε ότι δεν αναβαθμίσαμε τον μετατροπέα μας. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά περιοριζόμαστε στην άντληση ισχύος 4.000 watt τη φορά από την τράπεζα μπαταριών μας (μπορούμε να αυξηθούμε για ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΟ χρονικό διάστημα στα 5.500 Watt). Εάν προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο από αυτό, ο μετατροπέας θα τεθεί σε προστατευτική απενεργοποίηση και θα διακόψει το ρεύμα στο σπίτι.

Δεν είχαμε τον χρόνο ή τους πόρους κατά τη διάρκεια αυτού του έργου για να αντικαταστήσουμε τον μετατροπέα. Ελπίζουμε να αποκτήσουμε μια μονάδα πολύ μεγαλύτερης χωρητικότητας και μεγαλύτερη τράπεζα μπαταριών στο μέλλον, αλλά πρέπει να δουλέψουμε με 4.000 watt προς το παρόν.

Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι εάν η αντλία νερού για το καζανάκι μας τύχει να χτυπήσει (περίπου 2.800+ watts κύμα εκκίνησης) ταυτόχρονα με μια κανονική μονάδα A/C με έναν τυπικό συμπιεστή (επίσης περίπου 2.000-3.000+ watts στο κύμα), έχουμε ήδη υπερβεί τη χωρητικότητα του μετατροπέα μας.

Στην πραγματικότητα, έπρεπε να το δοκιμάσουμε αυτό το έτος πριν από την αναβάθμιση. Η μαμά μου απαλλάσσονταν από μια μικρή μονάδα παραθύρων, οπότε την πήραμε με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει για εμάς. Η κανονική ισχύς λειτουργίας δεν ήταν πολύ κακή – ίσως περίπου 400-500 watt. Αλλά όταν ο συμπιεστής πάτησε πάνω του πήδηξε πολύ πάνω από τα 2.500 watt. Το δοκιμάσαμε μόνοι μας πρώτα. Χωρίς προβλήματα. Στη συνέχεια, δοκιμάσαμε να λειτουργήσουμε την αντλία νερού ταυτόχρονα με τον συμπιεστή.

Το ρεύμα του σπιτιού διακόπηκε αμέσως.

Ξέραμε ότι χρειαζόμασταν μια διαφορετική μονάδα ΚΑΙ τουλάχιστον περισσότερα πάνελ για να λειτουργήσει αυτό.

Άρα πρέπει να ερευνήσουμε:

4. Τι να αναζητήσετε σε ένα κλιματιστικό εκτός δικτύου

Γνωρίζαμε ότι οι καλύτερες συσκευές, όσον αφορά την κατανάλωση και την απόδοση, είναι μονάδες «inverter». Αυτό σημαίνει ότι ο συμπιεστής δεν ανάβει και σβήνει ξαφνικά, αλλά θα επιταχύνει και θα επιβραδύνει αργά ανάλογα με το τι χρειάζεται. Αυτό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό συνολικά (και μπορεί να σας εξοικονομήσει πολλά χρήματα στον λογαριασμό του ηλεκτρικού σας, αν το κάνετε δεν είναι εκτός πλέγματος).

Είναι επίσης πολύ καλύτερο για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν άγριες υπερτάσεις ρεύματος εκκίνησης που ενδέχεται να μειώνουν την ισχύ στο σπίτι. Εάν δεν είστε εκτός δικτύου, αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μετριαστούν τα προβλήματα σε σπίτια με παλαιότερες καλωδιώσεις και φτωχά κυκλώματα.

Εξετάσαμε μια ποικιλία από στυλ κλιματιστικών. Πρώτα, διασκεδάσαμε μια μονάδα mini-split, σαν αυτό.

Δεν το επιλέξαμε επειδή το εγκαταστήσαμε με το δικό μας τοίχοι από κορδόνι φαινόταν προβληματικό και δεν άξιζε τη φασαρία. Ήταν επίσης δύσκολο να βρεθεί μια κατάλληλη μονάδα στα 120 V, καθώς το σύστημά μας εκτός δικτύου δεν είναι ικανό για 240 V.

Έτσι, εξετάσαμε ανεξάρτητες μονάδες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μετακινηθούν από δωμάτιο σε δωμάτιο εάν χρειαζόταν. Είχα ένα από αυτά σε μια τάξη όπου δίδασκα πριν από πολλά χρόνια, και για αυτόν τον χώρο, λειτούργησε καλά. Βασικά έμεινε σε ένα σημείο και εξαεριζόταν στην οροφή.

Κλιματιστικό LG Freestanding Dual Inverter

Αλλά για το σπίτι μας, μια ανεξάρτητη μονάδα φαινόταν κακή επιλογή. Οι επιλογές εξαερισμού μας περιορίζονται στα παράθυρα και ο μινιμαλιστικός χώρος δαπέδου μας θα έκανε μια ανεξάρτητη μονάδα να αισθάνεται «ενδιάμεση». Ήταν επίσης λίγο πιο ακριβό από ό, τι θέλαμε να πάμε.

Αντίθετα, εξετάσαμε τα διαθέσιμα παράθυρά μας και τελικά επιλέξαμε αυτήν τη μονάδα:

Κλιματιστικό παραθύρου LG Dual Inverter 14.000 BTU

Αγοράσαμε αυτήν τη μονάδα παραθύρου την άνοιξη του 2021 και τη χρησιμοποιήσαμε όλο το καλοκαίρι. Μέχρι στιγμής, μας αρέσει πολύ! Είναι εξαιρετικά αθόρυβο, εξαιρετικά αποδοτικό και έχει κάνει μια μεγάλη διαφορά στην «άνεση των πλασμάτων» του σπιτιού μας.

Εάν δεν είστε εκτός δικτύου, αλλά εξακολουθείτε να προσπαθείτε να παρακολουθείτε την κατανάλωση ρεύματος ή να αποφεύγετε να σκοντάφτουν διακόπτες σε ένα παλιό σπίτι, αυτή η μονάδα είναι φανταστικά αποδοτική και άνετα αθόρυβη.

Το δικό μας είναι 14.000 BTU και μπορεί να κρυώσει περίπου 800 τετραγωνικά πόδια, που είναι περίπου το ίδιο μέγεθος με το σπίτι μας (μείον το πατάρι στον επάνω όροφο). Μετά από μήνες χρήσης, μπορώ ειλικρινά να πω ότι δροσίζει όμορφα όλο τον κύριο όροφο. Η σοφίτα είναι προφανώς πιο ζεστή, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ πιο δροσερό από ό,τι πριν είχαμε A/C.

Θα κάνω μια συγκεκριμένη αξιολόγηση προϊόντος σε ξεχωριστή ανάρτηση. Προς το παρόν, θέλω να εστιάσω στο πώς το ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ πραγματικά με το ηλιακό μας σύστημα ενέργειας.

5. Η „Ρουτίνα“ μας για κλιματισμό εκτός δικτύου

Όπως είπα και πριν, είχαμε ένα αρκετά στιβαρή μέθοδος για να διατηρείτε το σπίτι σχετικά δροσερό χωρίς A/C. Έχουμε υιοθετήσει την ίδια μέθοδο και την προσαρμόσαμε για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη μονάδα A/C μας. Εδώ είναι τι κάνουμε συνήθως:

Από τη νύχτα έως το πρωί: Κρατάμε τα παράθυρά μας ανοιχτά για να μπει ο πιο δροσερός νυχτερινός αέρας. Στο παράθυρο της σοφίτας στον επάνω όροφο, κατευθύνουμε έναν ανεμιστήρα προς τα έξω για να διώξουμε τη θερμότητα. Σε ένα παράθυρο στον κάτω όροφο, ακριβώς κάτω από τον ανεμιστήρα του επάνω ορόφου στην πιο δροσερή βορειοανατολική πλευρά του σπιτιού, θα κατευθύνουμε έναν ανεμιστήρα για να φέρει τον πιο δροσερό νυχτερινό αέρα. Ανάλογα με το τι χρειαζόμαστε, μπορεί να αφήσουμε τους θαυμαστές όλη τη νύχτα. Ή μπορεί και όχι. Εξαρτάται από το πόσο πιο δροσερό είναι έξω σε σχέση με το πόσο πρέπει να μειώσουμε την εσωτερική θερμοκρασία.

Πρωί: Θα αφήσουμε τα παράθυρα ανοιχτά μέχρι η εξωτερική θερμοκρασία να είναι περίπου ίδια με την εσωτερική. Εχουμε αυτό το θερμόμετρο τοποθετούνται στο σαλόνι για να μπορούμε να παρακολουθούμε τις θερμοκρασίες. Όταν το εσωτερικό και το εξωτερικό είναι το ίδιο, κλείνουμε κάθε παράθυρο και τραβάμε τις σκιές προς τα κάτω.

Από το πρωί έως νωρίς το απόγευμα: Συνήθως δεν λειτουργούμε το A/C κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αντίθετα, δίνουμε προτεραιότητα στο να αφήσουμε την μπαταρία να φορτιστεί πλήρως και να φτάσει στο Float. Χάρη στη θερμική μάζα της τοιχοποιίας μας από κορδόνι, μαζί με την προηγούμενη στρατηγική ψύξης μας, το σπίτι είναι συνήθως αρκετά άνετο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τις περισσότερες μέρες, τείνει να παραμένει μεταξύ 74-78 βαθμών Φαρενάιτ.

Απόγευμα και νωρίς το βράδυ: Συνήθως ανάβουμε το A/C μόλις το σπίτι φτάσει τους 77-78 βαθμούς και οι μπαταρίες φορτιστούν κυρίως. Τις περισσότερες μέρες, ενδέχεται να λειτουργούμε το A/C από τις 12:00 έως τις 20:00 περίπου, ανάλογα με το τι χρειαζόμαστε. Εάν πρέπει να βγούμε έξω, θα αφήσουμε τη μονάδα ενεργοποιημένη και θα ρυθμίσουμε το χρονόμετρο της σε περίπτωση που δεν επιστρέψουμε πριν το σκοτάδι.

Απόγευμα: Συνήθως κλείνουμε το A/C γύρω στις 8:00, μερικές φορές αργότερα όταν είναι πιο κοντά στο θερινό ηλιοστάσιο και οι μέρες είναι μεγαλύτερες. Μεταξύ 8:00-9:00 μ.μ., οι εξωτερικές θερμοκρασίες συνήθως αρχίζουν να πέφτουν για να ανταποκριθούν στις εσωτερικές θερμοκρασίες. Όταν είναι τα ίδια, ανοίγουμε τα παράθυρα πίσω και ενεργοποιούμε τους ανεμιστήρες.

6. Παρατηρήσεις

Υπάρχουν μερικά πράγματα που έχουμε παρατηρήσει τον καιρό που είχαμε αυτό το κλιματιστικό:

Πρώτον, το τάση της τράπεζας μπαταριών μας στο τέλος της ημέρας που ΔΕΝ λειτουργούμε το A/C είναι συνήθως γύρω στα 25,6-25,7 βολτ. Τις μέρες που λειτουργούμε το A/C, συνήθως πέφτει γύρω στα 25,3-25,4 volt. Αυτή η διαφορά δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα (έχουμε πάντα άφθονο ρεύμα για τη νύχτα), αλλά είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί.

Δεύτερον, εάν η αντλία νερού χτυπήσει δίπλα στο A/C, υπάρχει δεν υπάρχει πρόβλημα εάν η ταχύτητα ανεμιστήρα έχει ρυθμιστεί στο 1. Οτιδήποτε υψηλότερο από 1 είναι πάρα πολύ όμως, και ο μετατροπέας συνήθως προκαλεί σφάλμα και διακόπτει την τροφοδοσία σε Ταχύτητα ανεμιστήρα 2 ή υψηλότερη. Η απόκτηση ενός μετατροπέα μεγαλύτερης χωρητικότητας στο μέλλον θα βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος.

Πέρα από αυτό, είμαστε ενθουσιασμένοι με το πόσο καλά έχει αποδώσει αυτό το κλιματιστικό για να δροσίσει το σπίτι μας εκτός δικτύου.

7. Πόση ισχύ χρειάζεστε για να λειτουργήσετε το A/C εκτός δικτύου;

Η σύντομη απάντηση είναι: τουλάχιστον όσο χρειάζεται για να λειτουργήσει η μονάδα που θέλετε στη μέγιστη κατανάλωση ενέργειας.

Η μακροσκελής απάντηση είναι: είναι περίπλοκο. Εξαρτάται από πολλές μεταβλητές από τα άλλα φορτία που χρειάζεστε για να εκτελέσετε στο ίδιο σύστημα ισχύος, τον προϋπολογισμό σας και πολλά άλλα. Θα το αναφέρω σε ξεχωριστή ανάρτηση (σύντομα!) γιατί απαιτεί λίγη απόχρωση.

Μάθε περισσότερα!

Ηλιακή ενέργεια για αρχάριους

Τι κάνουμε (και τι δεν κάνουμε) Τρέχουμε σε ένα μικρό ηλιακό σύστημα 1,14 kW

Πώς κατασκευάσαμε το ηλιακό μας υπόστεγο Cordwood

Τι σημαίνει να ζεις από το πλέγμα;

Ελάτε μαζί μας για περισσότερη καλοσύνη εκτός δικτύου!

Ο ευκολότερος τρόπος να παραμείνετε συνδεδεμένοι, ακόμη περισσότερο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι να εγγραφείτε στη λίστα email. Είναι ο ευκολότερος τρόπος για να εγγυηθείτε ότι δεν θα χάσετε τίποτα νέο!

Μάθετε περισσότερα για το αυθεντικό μας έργο στο σπίτι από κορδόνι εδώ. Και φροντίστε να συμμετέχετε μαζί μας Pinterest, Facebookκαι Ίνσταγκραμ για περισσότερα οικιακά καλούδια που δεν φτάνουν απαραίτητα στο ιστολόγιο. Ευχαριστώ για την ανάγνωση!

κλιματιστικό και τους ηλιακούς συλλέκτες που τα λειτουργούν

Schreibe einen Kommentar