σπαράγγια – πόσο μακριά το ένα από το διάστημα

0
σπαράγγια – πόσο μακριά το ένα από το διάστημα

Είμαι ενθουσιασμένος που θα επεκτείνω το κρεβάτι μου με σπαράγγια φέτος. Είναι μια τόσο νόστιμη καλλιέργεια και ένα από εκείνα τα λαχανικά που μαζεύονται και τρώγονται καλύτερα φρέσκα από έναν λαχανόκηπο στο σπίτι παρά από ένα παντοπωλείο.

Σκοπεύω να αφιερώσω ένα από τα υπερμεγέθη υπερυψωμένα κρεβάτια μου στα σπαράγγια. Το κρεβάτι είναι 6 x 16 πόδια. Έχω διαβάσει ότι μεταξύ πέντε και 20 φυτών είναι η σωστή ποσότητα για να αναπτυχθούν ανά άτομο, ανάλογα με το πόσο θέλετε να φάτε. Είμαστε απλώς μια οικογένεια δύο ατόμων τώρα (τα σκυλιά μου ΑΓΑΠΟΥΝ τα σπαράγγια, αλλά τρώνε με χαρά τις άκρες των λόγχες) και μέχρι τώρα, είχα έξι φυτά. Οχι αρκετά. Παίρναμε μόνο τέσσερα ή πέντε μικρά γεύματα το χρόνο από αυτό.

Ανυπομονώ για πολλές μεγάλες μερίδες σπαραγγιών και μερικές να τις μοιραστώ. Ξέρω ότι θα περάσουν μερικά χρόνια μέχρι να μπορέσω να μαζέψω πλήρως το κρεβάτι, αλλά ανυπομονώ για εκείνη τη χρονιά.

Πόσο απέχουν μεταξύ τους οι διαστημικές ρίζες των σπαραγγιών: Συμβατικές οδηγίες φύτευσης για σπαράγγια (π.χ Πανεπιστήμιο του Νιού Χάμσαϊρ υπηρεσία επέκτασης) προτείνετε να φυτέψετε ρίζες σπαραγγιού σε απόσταση 18 ιντσών μεταξύ τους σε σειρές με απόσταση 5 πόδια μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι θα κατέληγα με μια σειρά από δέκα ή 11 φυτά. Χρησιμοποιώντας βιοεντατική κηπουρική μεθόδων, μπορεί κανείς να περιορίσει σημαντικά αυτή την απόσταση. Η βιοεντατική κηπουρική είναι σχεδόν αυτό που κάνουν οι κηπουροί στο σπίτι χρησιμοποιώντας υπερυψωμένα κρεβάτια, βαθιά σκαμμένο έδαφος, φύτευση συντροφιάς και οργανικά λιπάσματα και ελέγχους παρασίτων. Πρόγραμμα Master Gardener της Πολιτείας του Κάνσας προτείνει ότι 12 έως 18 ίντσες είναι επαρκείς για απόσταση σε όλες τις πλευρές του φυτού. Χρησιμοποιώντας κλιμακωτή φύτευση και απόσταση 12 ιντσών θα μπορούσα να πάρω 60 ​​φυτά στο κρεβάτι μου! Ουάου. Σκοπεύω να δώσω στα φυτά 18 ίντσες χώρο και να αφήσω χώρο στο μπροστινό και πίσω μέρος του κρεβατιού για να βάλουν άλλες καλλιέργειες. Στο διάγραμμα εδώ, μπορώ να φυτέψω 32 φυτά σπαραγγιών με αυτόν τον τρόπο. Αυτό ακούγεται σαν το σωστό ποσό για μένα.

Και όσον αφορά τις καλλιέργειες που θα μπορούσα να φυτέψω δίπλα στα σπαράγγια, θα μπορούσα να θεωρήσω μερικά παραδοσιακά σπαράγγια συντρόφους. Τα νυχτοκάμαρα, όπως οι ντομάτες, οι μελιτζάνες και οι πιπεριές, λέγεται ότι είναι ιδιαίτερα καλοί σύντροφοι των σπαραγγιών, καθώς τα φύλλα τους απωθούν τα σκαθάρια των σπαραγγιών, ενώ οι ρίζες των φυτών των σπαραγγιών απωθούν τους νηματώδεις ρίζες που προσβάλλουν τις ρίζες των σπαραγγιών. Αρκετά καλά! Λέγεται επίσης ότι ο βασιλικός και ο μαϊντανός αποτρέπουν τα σκαθάρια των σπαραγγιών. Ο κόλιανδρος, ο άνηθος και οι κατιφέδες είναι επίσης καλοί στην απώθηση των παρασίτων. Φαίνεται ότι θα μπορούσα να έχω ένα πολύ όμορφο και πολύ παραγωγικό κρεβάτι.

Έχω 25 ρίζες σπαραγγιού κατόπιν παραγγελίας από το Johnny’s Selected Seeds. Θα μου σταλούν αυτή την άνοιξη όταν έρθει η ώρα να τα φυτέψω.

Πριν από μερικά χρόνια δοκίμασα να καλλιεργήσω σπαράγγια από σπόρους. Βλασταίνει εύκολα και μεγαλώνει γρήγορα σε μικρούς βλαστούς. Αλλά ανακάλυψα ότι είναι πολύ δύσκολο να ξεριζωθούν μόλις φυτευτούν στον κήπο επειδή είναι τόσο μικροσκοπικά. Κατέληξα να τραβήξω όλα τα δικά μου. Λοιπόν, το εγκαταλείπω προς το παρόν και αγόρασα roots.

Έτσι φύτεψα σπαράγγια την τελευταία φορά που παρήγγειλα ρίζες στο ταχυδρομείο. Μου λένε ότι μπορείς απλά να κάνεις μια τάφρο και να πετάξεις τις ρίζες μέσα, αλλά μου αρέσει να απλώνω τις ρίζες.

Schreibe einen Kommentar