ΤΡΕΛΑ ΜΑΡΤΙΟΥ! « γιγαντιαίος κηπουρός

0
ΤΡΕΛΑ ΜΑΡΤΙΟΥ!  « γιγαντιαίος κηπουρός

Εκεί που ο Μάρτιος είναι γνωστός ως March Madness για τους οπαδούς του μπάσκετ εδώ στις ΗΠΑ, σκέφτομαι τον Μάρτιο ως μια εποχή για να ασχοληθείτε με τον κήπο – σίγουρα η τρέλα του Μαρτίου!

Εδώ είναι μια λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνετε στον κήπο για τον Μάρτιο:

-Ολοκληρώστε τα σχέδια του κήπου σας! Τι καλλιεργείτε αυτή τη σεζόν;

-Ολοκληρώστε την παραγγελία των σπόρων σας ή πάρτε τους σπόρους σας αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Καλύτερα να βιαστείτε-πολλές εταιρείες σπόρων υποχωρούν ξανά σε παραγγελίες.

-Αν σας αρέσει να καλλιεργείτε τα δικά σας σπορόφυτα (και πρέπει) να βγάλετε το ελαφρύ τραπέζι και το θερμαντικό σας χαλάκι (αν δεν το έχετε κάνει ήδη). Χρησιμοποιήστε φώτα φθορισμού T-5 (καλύτερα-πιο ενεργειακά αποδοτικά) ή T-3. Χρησιμοποιώ τα «φως της ημέρας» – δίνει στα σπορόφυτά σας όλο το φάσμα των κυμάτων φωτός. Παράγουν λιγότερα «leggy» λαχανικά.

-Ξεκινήστε τους σπόρους ντομάτας 4-6 εβδομάδες σε εσωτερικούς χώρους πριν από τις 15 Μαΐου. Θα ξεκινήσω τους δικούς μου στις 23 Μαρτίου φέτος με την ιδέα να τους βάλω στις αρχές Μαΐου (καιρού επιτρέποντος) σε τείχος νερού. Εάν δεν έχετε τείχος νερού, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι τις 15 Μαΐου για να τα φυτέψετε είτε τα αγοράσετε είτε τα καλλιεργήσετε δικά σας. Οι σπόροι πιπεριάς και μελιτζάνας πρέπει να φυτευτούν 8-10 εβδομάδες σε εσωτερικούς χώρους πριν από τις 15 Μαΐου. Το ίδιο ισχύει και για τις πιπεριές και τις μελιτζάνες. Δεν βάζω αυτές τις μεταμοσχεύσεις μέχρι την 1η ΙΟΥΝΙΟΥ στο τείχος των νερών, καθώς μισούν τις κρύες νύχτες και μπορεί να σταματήσουν αν προσπαθήσετε να τις βάλετε κρυφά νωρίτερα. Πιστέψτε με – έμαθα με τον δύσκολο τρόπο.

-Δοκιμάστε το χώμα σας για να δείτε ποιες τροποποιήσεις μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε σε αυτό. Το δικό μου το κάνω κάθε 2-3 χρόνια.

-Βάλτε λίπασμα/τροποποιήματα στα κρεβάτια του κήπου σας και σκάψτε ελαφρά ή τσουγκράνα μέσα.

-Βιαστείτε και ολοκληρώστε το κλάδεμα των οπωροφόρων δέντρων σας. Δεν απομένει πολύς χρόνος. ΕΕΚ! Καλύτερα να το κάνω τώρα!

-Κλαδέψτε πίσω τα σμέουρα σας (σε απόσταση 3-4 ιντσών από το έδαφος), κλαδέψτε τα βατόμουρα σας (καλύτερα google αυτό εξαρτάται από την ποικιλία που καλλιεργείτε), αραιώστε τις «μητέρες» σας φράουλες. Οι φράουλες επιβραδύνουν όταν αφήνετε στα μητρικά φυτά και θέλετε να αφήσετε χώρο για τα νεότερα φυτά (που παράγουν περισσότερους καρπούς), κόψτε τα σταφύλια σας (και πάλι έτσι ξεκινήσατε να κλαδεύετε τώρα – google την ποικιλία σας ). ΕΕΚ! Καλύτερα να το κάνω τώρα!

– Ψεκάστε τα οπωροφόρα δέντρα σας με αδρανές λάδι πριν τα μπουμπούκια τους αποκτήσουν χρώμα για να πνίξουν τυχόν αδρανοποιημένα ζωύφια. ΕΕΚ! Καλύτερα να το κάνω τώρα!

-ΠΟΤΙΣΤΕ τα δέντρα και τα φυτά σας.

-Φυτέψτε σπόρους λαχανικών COOL SEASON όπως μπιζέλια, ΕΞΩ στο ST. PATRICK’S DAY ή αργότερα. Ορισμένες ποικιλίες περιλαμβάνουν μαρούλια, σπανάκι, ρόκα, μποκ τσόι, μπρόκολο/κουνουπίδι, λάχανο, μπιζέλια, ραπανάκια, μουστάρδα, λάχανο, φάβα και άλλα χόρτα. Καλύψτε τα με κάλυμμα σειράς το βράδυ για εκείνες τις παγωμένες νύχτες. Και μην ξεχνάτε να τα ποτίζετε συνέχεια για καλή βλάστηση. Αύριο (Ημέρα του Αγίου Πατρικίου)- ημέρα φύτευσης πράσινων σπόρων και πράσινη μπύρα!

Schreibe einen Kommentar