Φροντίδα για την καλλιέργεια της μπάμιας σας – Βιώσιμη γεωργία στην αγορά

0
Φροντίδα για την καλλιέργεια της μπάμιας σας – Βιώσιμη γεωργία στην αγορά
Φυτό μπάμιες Carmine Splendor.
Φωτογραφία από την Pam Dawling

Οι μπάμιες είναι καλλιέργειες μακράς περιόδου, επομένως θα χρειαστεί καλλιέργεια ή σάπια φύλλα για να κρατηθούν τα ζιζάνια κάτω. Κάνουμε σκαπάνη μέχρι να έρθει ο ζεστός καιρός και στη συνέχεια πολτοποιούμε με χαλασμένο σανό (αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε βιολογικά σάπια φύλλα νωρίτερα την εποχή, καθώς διατηρούν το έδαφος δροσερό και καθυστερούν τη συγκομιδή). Κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης καλλιεργητικής περιόδου, το κρεβάτι της μπάμιας γίνεται χρήσιμος χώρος αποθήκευσης για τυχόν μη άρρωστα υλικά που μοιάζουν με σάπια φύλλα από άλλα κρεβάτια, ακόμη και αρκετά μεγάλα φυτά όπως οι ηλίανθοι.

Οι μπάμιες έχουν μεγάλη ικανότητα να αντέχουν την ξηρασία σε σύγκριση με άλλα λαχανικά, αλλά για καλή ανάπτυξη και παραγωγή, θα χρειαστεί να ποτίζετε τουλάχιστον 1” (2,5 cm) την εβδομάδα. Αν υπάρχει παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας και δεν μπορείτε να ποτίσετε τα πάντα, οι μπάμιες θα υποφέρουν τελευταία.

Μπάμιες κρεβάτι τον Ιούνιο.
Φωτογραφία από την Pam Dawling

Βλέπω Χρόνος Φύτευσης Μπάμιες για πληροφορίες σχετικά με τις ποικιλίες, τις απαιτήσεις των καλλιεργειών, την απόδοση, τη σπορά, τη μεταφύτευση, τη διασταύρωση και το υπέροχο βιβλίο του Chris Smith Ολόκληρες οι Μπάμιες. Ωστόσο, αν δεν έχετε σπείρει ακόμα το σπόρο της μπάμιας σας, ο χρόνος είναι σημαντικός. Οι μπάμιες χρειάζονται 55-60 μέρες ζεστού καιρού για την παραγωγή της καλλιέργειας. Εάν βρίσκεστε στον βαθύ Νότο, προχωρήστε!

Τα μαύρα πλαστικά σάπια φύλλα, τα καλύμματα σειρών και η μεταφύτευση μπορούν όλα να βοηθήσουν στην νωρίτερη ανάπτυξη της καλλιέργειας, όπως και η καλλιέργεια σε τούνελ με κρίκους ή κάμπια, αν είστε πραγματικός λάτρης της μπάμιας. Η απόδοση ανά περιοχή είναι χαμηλή, επομένως αυτή θα ήταν μια ασυνήθιστη επιλογή για την εξαιρετική ακίνητη περιουσία που προσφέρει ένα στεφάνι!

Ο πρώτος μας λοβός μπάμιας Cow Horn, στα τέλη Ιουνίου.
Φωτογραφία από την Pam Dawling

Σε Γλυκό καλαμπόκι, πατάτες και μπάμιες, ανέφερα ότι ξεκινήσαμε τη συγκομιδή της μπάμιας μας εκείνη τη χρονιά λίγο αργότερα από ό,τι θα μπορούσε να ήταν γιατί έπρεπε να ξαναφυτέψουμε. Η πρώτη φύτευση είχε μακροβούτια σπορόφυτα λόγω της έλλειψης επαρκούς φωτός αρκετά σύντομα στη ζωή τους. Στη συνέχεια μεταφυτεύσαμε αντικαταστάσεις με αρχάριους βοηθούς και δεν τα φύτεψαν αρκετά βαθιά. Τα αδύναμα στελέχη δεν άντεξαν. Κάναμε μια προσπάθεια να τα ανυψώσουμε για να δώσουμε περισσότερη προστασία στους μίσχους. Ένα άλλο λάθος που κάναμε ήταν το υπερβολικό πότισμα. Όταν σηκώσαμε μερικά από τα νεκρά φυτά για τη νεκροψία μας, μου θύμισαν ξεφτισμένους μίσχους λιναριού – οι ίνες ήταν ακόμα εκεί, με τον μαλακό ιστό να έχει σαπίσει.

Γενικά γίνεται μόνο μία φύτευση μπάμιας κάθε χρόνο, αν και είναι δυνατή η σπορά την άνοιξη και το φθινόπωρο σε θερμά κλίματα, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία ταχείας ωρίμανσης για τη μεταγενέστερη σπορά. Ή σπέρνετε μόνο το καλοκαίρι για φθινοπωρινή καλλιέργεια και μην καταπολεμάτε τις κρύες θερμοκρασίες του εδάφους την άνοιξη.

Σε ζεστά κλίματα, τα φυτά της μπάμιας ωφελούνται από την αναζωογόνηση τους στα μέσα του καλοκαιριού, κόβοντάς τα πίσω (με ένα μαχλέπι ή κοπτήρες δέντρων) σε 6″ (15 cm) στελέχη μετά την πρώτη βαριά συγκομιδή (ίσως την πέμπτη εβδομάδα του συγκομιδή) και μετά την αγορά οι τιμές αρχίζουν να μειώνονται. Για μεγάλες επιφάνειες, χρησιμοποιήστε χλοοκοπτικό τρακτέρ.

Τα φυτά θα παράγουν ξανά το φθινόπωρο, όταν οι τιμές έχουν αυξηθεί ξανά, και οι φθινοπωρινές αποδόσεις μπορεί να είναι υψηλότερες από τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες. Το πλαϊνό ντύσιμο σε αυτό το στάδιο μπορεί επίσης να ενισχύσει την παραγωγή. Εκτός από την αναζωογόνηση της παραγωγικότητας, αυτή η διαδικασία διατηρεί τα φυτά σε διαχειρίσιμο ύψος.

Εναλλακτικά, για να αποφύγετε να χάσετε όλη τη σοδειά σας ταυτόχρονα, τυλίξτε προοδευτικά κατά μήκος της σειράς, ίσως κόβοντας το 5% των φυτών κάθε μέρα, ξεκινώντας αφού φτάσουν στο ύψος των ώμων. Άλλοι καλλιεργητές αναφέρουν ότι κόβουν τα φυτά σε ύψος 4′ (1,2 m), γεγονός που κάνει το φυτό να διακλαδίζεται περισσότερο.

Οι μπάμιες είναι το πιο εύκολο λαχανικό για να χωρέσετε σε μια περιστροφή, καθώς είναι απίθανο να ανησυχείτε για άλλες καλλιέργειες της οικογένειας της μολόχας και είναι απίθανο να καλλιεργήσετε τεράστια ποσότητα. Το βαμβάκι, ο ιβίσκος και το ινώδες φυτό kenaf ανήκουν επίσης στην οικογένεια της μολόχας, αλλά δεν γονιμοποιούνται με τις μπάμιες.

Οι μπάμιες έχουν λίγα σοβαρά παράσιτα ή ασθένειες, αν ο καιρός είναι ζεστός. Σε δροσερό καιρό, τα στρεσαρισμένα φυτά της μπάμιας μπορεί να υποφέρουν από βερτισίλλιο και φουζάριο, ασθένειες που μεταδίδονται στο έδαφος και προκαλούν μαρασμό και θάνατο των φυτών. Καταπολεμήστε τις ασθένειες που μεταδίδονται στο έδαφος αποφεύγοντας το πιτσίλισμα του εδάφους στα φυτά – χρησιμοποιήστε στάγδην άρδευση και σάπια φύλλα. Μπορεί να εμφανιστούν μαστίγωμα στο φύλλωμα, αλλά γενικά δεν φτάνουν σε σοβαρά επίπεδα. Η άνθηση μπορεί να είναι πρόβλημα σε μεγάλες περιόδους βροχής.

Οι παλιές ποικιλίες μπάμιες τείνουν να έχουν βαθύτερα ριζικά συστήματα και είναι πιο ανεκτικές στο νηματώδη ριζοκόμπο, στο οποίο οι μπάμιες είναι πολύ ευαίσθητες. Εάν έχετε νηματώδεις, επιλέξτε ποικιλίες κειμήλιο. Οι μπάμιες θα κάνουν μια χαρά μετά από δημητριακά, όπως το γλυκό καλαμπόκι, ή μετά από μια καλλιέργεια χειμερινής σίκαλης.

Οι προνύμφες του Earworm καλαμποκιού έρχονται σε πολλά διαφορετικά χρώματα. Και μπορούν να δαγκώσουν!
(Φωτογραφία: J. Obermeyer Purdue Extension)

Τα παράσιτα των εντόμων μπορεί να περιλαμβάνουν ιαπωνικά σκαθάρια, βρωμιά, αφίδες, σκουλήκια καλαμποκιού, σκαθάρια ψύλλων, σκαθάρια με φουσκάλες και σκαθάρια αγγουριού. Μπορεί να δείτε μυρμήγκια να σκαρφαλώνουν στα φυτά για να πιουν νέκταρ, αλλά δεν φαίνεται να προκαλούν ζημιά. Η ακρίδα μπορεί να απογυμνώσει τα φύλλα στα τέλη του καλοκαιριού σε κακά χρόνια ακρίδας.

3-9 ημέρες μετά την ανθοφορία οι λοβοί θα είναι ώριμοι (χρειάζονται 40 ημέρες από την ανθοφορία μέχρι τον ώριμο σπόρο).

Για μέγιστες αποδόσεις είναι σημαντικό να γίνεται η συγκομιδή τουλάχιστον κάθε δεύτερη μέρα. Εάν χαθούν οι λοβοί, θα ωριμάσουν και θα περιορίσουν τη μελλοντική ανθοφορία και επομένως την απόδοση.

Συγκομίζουμε έξι ημέρες την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας κλαδευτήρια ή ένα μικρό οδοντωτό μαχαίρι. Τα στελέχη είναι αρκετά σκληρά. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι το δέρμα τους ερεθίζεται από τα αγκαθωτά φύλλα και τους αρέσει να φορούν μακριά μανίκια κατά τη συγκομιδή. Κόβουμε το Κέρατο Αγελάδας σε 5” (13 cm) ή μεγαλύτερο. Κάποια χρόνια έχουμε κολλήσει ένα κομμάτι κάρτας σε ειδικά κλαδευτήρια για τη δουλειά, δείχνοντας το μέγεθος που πρέπει να κοπεί. Μην κάνετε υποθέσεις σχετικά με τη σκληρότητα χωρίς να δοκιμάσετε με μια μικρογραφία ή να κόψετε το άκρο. Επίσης, μας έκανε έκπληξη το γεγονός ότι είναι απαραίτητο να δείξουμε στους νέους ανθρώπους τη διαφορά μεταξύ ενός στρογγυλεμένου «άδειου» μυτερού μπουμπουκιού λουλουδιών και ενός γωνιακού σταθερού λοβού.

Η συγκομιδή μας ξεκινά στα μέσα Ιουλίου και διαρκεί μέχρι τον παγετό, μια περίοδο 12 εβδομάδων περίπου. Στο τέλος της σεζόν, διαπιστώνουμε ότι πρέπει να ξεθάψουμε τους τεράστιους κορμούς και να τους στείλουμε σε ένα σημείο στην άκρη του δάσους που ονομάζουμε «Το τέλος του κόσμου».

Οι μπάμιες δεν τους αρέσει να τις παγώνουν! Εδώ πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αμερικανική τάση να αποθηκεύουμε σχεδόν τα πάντα στο ψυγείο. Ο τραυματισμός της μπάμιας από ψύξη προκαλεί σκούρες υγρές κηλίδες στους λοβούς, οι οποίες οδηγούν σε κοίλωμα και γλοιώδη διάσπαση. Οι μπάμιες μπορούν να αποθηκευτούν στους 45-50°F (14-15°C) σε μη διάτρητες πλαστικές σακούλες για έως και 15 ημέρες. Αυτό συγκρίνεται ευνοϊκά με μόνο 2 ημέρες χωρίς τσάντα ή 7 ημέρες σε διάτρητη τσάντα. Οι πλαστικές σακούλες κρατούν την υγρασία σε υψηλά επίπεδα.

Σκόρδο τουρσί, μπάμιες και παντζάρια.
Φωτογραφία Bridget Aleshire

Οι μπάμιες είναι πολύ νόστιμες τουρσί – αν έχετε υψηλές αποδόσεις, χρόνο να κάνετε το τουρσί και ζήτηση για προϊόντα προστιθέμενης αξίας εκτός εποχής, προτιμήστε το.

Φυτό μπάμιας με κέρατο αγελάδας με σήμανση για εξοικονόμηση σπόρων.
Φωτογραφία Raddysh Acorn

Η αποθήκευση σπόρων από μπάμιες για δική σας χρήση είναι απλή υπόθεση εάν καλλιεργείτε μόνο μία ποικιλία. Σώσαμε σπόρους στολίζοντας επιλεγμένα φυτά με έγχρωμη πλαστική τοπογραφική ταινία, σαν πούλιες σε χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τότε δεν μαζεύουμε από αυτά τα φυτά για φαγητό. Περιμένουμε μέχρι να γίνουν μεγάλοι και στεγνοί οι λοβοί, μετά τους μαζεύουμε πριν χωριστούν και ρίξουν τους σπόρους τους και τους βάζουμε σε σακούλες ή χαρτόκουτα σε εσωτερικούς χώρους για να στεγνώσουν περισσότερο και μέχρι να έχουμε χρόνο να τους αντιμετωπίσουμε. Οι ώριμοι σπόροι της μπάμιας είναι πρασινομαύροι. Για μικρές ποσότητες, απλώς στρίψτε τους λοβούς και σπάστε τους να ανοίξουν πάνω από ένα δοχείο κάποιου είδους. Οι σπόροι μπορούν να καθαριστούν από το μείγμα ή/και να σβήσουν. Οι άδειοι λοβοί κάνουν καλό σάπια φύλλα χωρίς ζιζάνια.

Οι μπάμιες διασχίζουν αλλά μπορούν να αυτογονιμοποιηθούν. Οι ποικιλίες μπάμιες πρέπει να απομονωθούν μεταξύ τους κατά 1/8 μίλι (200 m) για οικιακή χρήση ή ¼-½ μίλι (400-800 m) ή περισσότερο για σπόρους προς πώληση. Ένας πληθυσμός φυτών 10-20 φυτών απαιτείται για τη γενετική ποικιλότητα και περισσότερα από 20 φυτά είναι καλύτερα για σπόρους για εμπορική πώληση. Χρειάζονται 30-50 λοβοί για να δώσετε ένα κιλό σπόρου (66-110/kg).

Σπάζοντας ξηρούς λοβούς μπάμιες για να απελευθερωθούν οι σπόροι.
Ανταλλαγή σπόρων Photo Southern Exposure

Schreibe einen Kommentar