Counter Counter- Τύποι, Αρχή, Μέρη, Χρήσεις, Παραδείγματα

Counter Counter- Τύποι, Αρχή, Μέρη, Χρήσεις, Παραδείγματα

Oktober 1, 2022 0 Von admin

Ο μετρητής αποικιών είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται συχνά για τη μέτρηση αποικιών βακτηρίων ή άλλων μικροοργανισμών σε μια πλάκα που περιέχει ένα πηκτωματοποιημένο μέσο ανάπτυξης.

Οι μικροβιολόγοι πρέπει να αντιμετωπίσουν το δύσκολο έργο της καταμέτρησης των αποικιών, οι οποίες περιστασιακά μπορεί να είναι μικρότερες και να συγκαλύπτονται από το μοναδικό χρώμα των μέσων καλλιέργειας ή την ίδια τη διαδικασία απαρίθμησης. Έτσι, οι καθημερινές ρουτίνες απαιτούν μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική μέθοδο βελτιστοποίησης των διαδικασιών.

Μια μονάδα σχηματισμού αποικίας ή CFU είναι μια ακριβής μέτρηση για να προσδιοριστεί πόσα βακτηριακά ή μυκηλιακά κύτταρα υπάρχουν σε ένα δεδομένο δείγμα. Έτσι, η προσέγγιση μέτρησης αποικιών παρακολουθεί βιώσιμες CFU, οι οποίες μπορούν ακόμα να αναπαραχθούν μέσω μιας διαδικασίας όπως η δυαδική σχάση κάτω από προσεκτικά παρακολουθούμενες ρυθμίσεις.

Σκοπός καταμέτρησης αποικιών

Να προσδιοριστεί ο κατά προσέγγιση αριθμός κυττάρων σε ένα δείγμα με βάση την τάση του κυττάρου να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να επεκτείνεται παρουσία συγκεκριμένων παραγόντων, όπως η θερμοκρασία και η ποιότητα του θρεπτικού μέσου. Στην ιδανική περίπτωση, ένα μόνο βιώσιμο κύτταρο μπορεί να υποβληθεί σε μαζική αντιγραφή για να εξελιχθεί σε μια πλήρως ανεπτυγμένη αποικία, δεδομένων των σωστών συνθηκών.

Ζητήματα με την καταμέτρηση αποικιών

Οι ακόλουθες ανησυχίες πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά την προσπάθεια μέτρησης όλων των βακτηριακών αποικιών που υπάρχουν σε ένα δείγμα ή φίλτρο:

 • Ο αριθμός των αποικιών που δεν επικαλύπτονται.
 • Ο αριθμός των αποικιών που επικαλύπτονται.
 • Ο αριθμός των αποικιών που έρχονται σε επαφή με τις άκρες.
 • Για να μειώσετε την καταμέτρηση λόγω θορύβου.
 • Αποικίες διαφόρων μεγεθών, σχημάτων και χρωμάτων.
 • Το σύνολο αυτών που αναφέρονται παραπάνω πέντε θα είναι η τελική καταμέτρηση.

Σημασία της καταμέτρησης αποικιών

Διαφορετικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, χρησιμοποιούν την προσέγγιση μέτρησης αποικιών. Μερικά από τα σημαντικά περιλαμβάνουν:

 • Ο προσδιορισμός του αριθμού των αποικιών βοηθά να διασφαλιστεί ότι η απόρριψη προϊόντων δεν θα προκαλέσει τελικά καμία βλάβη.
 • Οι επαγγελματίες μπορεί να είναι πιο ενημερωμένοι για τυχόν προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας ασθενής εάν έχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συγκέντρωση μικροοργανισμών στο αίμα τους. Κάποιος μπορεί να προσδιορίσει την εξέλιξη μιας μεταδοτικής ασθένειας ή ακόμα και να παρακολουθήσει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου.

Τύποι μετρητών αποικιών

Υπάρχουν πολλοί τύποι μετρητών αποικιών. Μερικοί από αυτούς τους μετρητές αποικιών είναι χειροκίνητοι, ενώ άλλοι είναι αυτοματοποιημένοι. Είτε χειροκίνητη μέτρηση είτε αυτόματη μέτρηση, ενσωματώθηκε τριφαινυλοτετραζόλιο χλωρίδιο (TTC) για να γίνουν πιο εμφανείς οι αποικίες. Τα ζωντανά βακτήρια μετατρέπουν το TTC σε ένα προϊόν με βαθύ κόκκινο χρώμα έτσι ώστε οι χρωματισμένες βακτηριακές αποικίες να είναι φωτεινές σε σύγκριση με το φόντο.

Μετρητής αποικίας
Μετρητής αποικίας. Πηγή εικόνας: Ο Όμιλος Neu-tec και Giles Scientific.

Χειροκίνητοι μετρητές αποικιών

Οι χειροκίνητοι και ημιαυτόματοι μετρητές βασίζονται στην ικανότητα του τεχνικού να διακρίνει μεταξύ των αποικιών και να τις επισημαίνει στο εξωτερικό της πλάκας χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο στυλό. Η συσκευή διατηρεί παρακολούθηση αποικιών με τέτοια σημάδια. Αν και αυτή η προσέγγιση βοηθά κάπως, είναι ωστόσο χρονοβόρα, χαοτική και επιρρεπής σε λάθη.

Ανταλλακτικά και οι λειτουργίες τους των χειροκίνητων μετρητών αποικιών

Στυλό ανιχνευτή αυτόματου μαρκαδόρου: Η πίεση ενός μετρητή στυλό σε μια αποικία προκαλεί την καταγραφή μιας μέτρησης με ένα ηχητικό σήμα και μια προώθηση στην οθόνη ενός υπολογιστή.

Ψηφιακή οθόνη: Αντικατοπτρίζει τη συνολική καταμέτρηση που έγινε από το μετρητή στυλό.

Φακός: Βοηθάει στη μεγέθυνση.

Πηγή φωτός: Μια πηγή οπίσθιου φωτισμού χρησιμοποιείται για σκοπούς φωτισμού.

Χειροκίνητο βίντεο μετρητή αποικιών

Αρχή Εργασίας του Χειροκίνητοι μετρητές αποικιών

Μια πλάκα Petri τοποθετείται σε ένα ηλεκτρονικό υπόθεμα πίεσης με ελαφρύ φωτισμό και κάθε αποικία στην πλάκα επισημαίνεται χτυπώντας την πλάκα με ένα στυλό ανίχνευσης αυτόματου δείκτη. Μια μέτρηση καταγράφεται στην ψηφιακή οθόνη με την πίεση της αφής. Αυτή η πίεση μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την κατάσταση. Διευκολύνει την αποφυγή του λάθους της παράβλεψης ή της μέτρησης των αποικιών δύο φορές. Ο εξοπλισμός διαθέτει επίσης μια σχάρα για το Wolfheugal, έναν δίσκο τμηματοποίησης και προσαρμογείς κεντραρίσματος για πλάκες 50-90 mm. Επιπλέον, οι πρόσθετες λειτουργίες περιλαμβάνουν σκουρόχρωμο φόντο για διαφανείς αποικίες, φωτισμό χωρίς λάμψη που επιτρέπει τη βέλτιστη προβολή περιφερειακών αποικιών και ένα ενσωματωμένο εργαλείο υπολογισμού μέσου όρου για μέτρηση πολλαπλών πλακών.

Περιορισμοί του Χειροκίνητοι μετρητές αποικιών

 • Εντάσεως εργασίας
 • Χρονοβόρος
 • Σχετικά χαμηλή απόδοση
 • Υψηλός κίνδυνος ανθρώπινου λάθους

Αυτόματοι μετρητές αποικιών

Για την αποτελεσματική μέτρηση των αποικιών, ο αυτόνομος μετρητής αποικιών βακτηρίων χρησιμοποιεί μεθόδους επεξεργασίας εικόνας, συμπεριλαμβανομένης της κλίμακας του γκρι, του κατωφλίου, του φιλτραρίσματος κ.λπ.

Ανταλλακτικά και οι λειτουργίες τους του αυτόματου μετρητή αποικιών

 1. Πιάτο πολιτισμού: Για μια σειρά τρυβλίων καλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένης της συμβατικής μεθόδου εμβολιασμού πλακών, της μεθόδου σπειροειδούς εμβολιασμού κ.λπ., ο αυτοματοποιημένος μετρητής αποικιών είναι κατάλληλος.
 2. Πηγή φωτός: Μια ανθεκτική πηγή φωτός LED χρησιμεύει ως πηγή φωτός του αυτοματοποιημένου μετρητή αποικιών. Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές πηγές φωτός και συνδυασμοί χρωμάτων φόντου σε αυτό. Προαιρετικό έξυπνο τηλεχειριστήριο πολύχρωμο φόντο πηγής φωτός που βελτιώνει την ακρίβεια της καταμέτρησης των διαφόρων συνδυασμών χρωμάτων και τύπων μέσων.
 3. Απεικόνιση: Ο συμβατικός μετρητής τεχνητής αποικίας χρησιμοποιεί φακό μεγέθυνσης 3–6 για απεικόνιση.
 4. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ: Η αυτοματοποιημένη καταμέτρηση αποικιών έχει μια ισχυρή δυνατότητα επεξεργασίας εικόνας. Η επεξεργασία φόντου, η σήμανση χρώματος, η διόρθωση παρεμβολών, η επέκταση αποικίας, ο υπολογισμός της περιοχής και άλλα στοιχεία που δεν εμφανίζονται σε συμβατικούς αριθμούς αποικιών παρέχονται στο σχετικό λογισμικό.
 5. Βάση δεδομένων: Οι αυτόματοι μετρητές αποικιών βελτιώνουν την αποθήκευση δεδομένων, την έξυπνη αναζήτηση, την εξαγωγή δεδομένων κ.λπ., με την επεξεργασία της βάσης δεδομένων σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς μετρητές αποικιών. Μερικοί μπορούν επίσης να διαμορφώσουν δικαιώματα χειριστή, δικαιώματα τροποποίησης δεδομένων κ.λπ., για να κάνουν τα δεδομένα μέτρησης ασφαλέστερα. Επιπλέον, μπορείτε να εκτυπώσετε και να επεξεργαστείτε αναφορές online ταυτόχρονα.

Αυτόματος μετρητής αποικιών βίντεο

Αρχή του Αυτόματοι μετρητές αποικιών

Ένα σύστημα που βασίζεται σε υπολογιστή αποτελείται βασικά από τη συλλογή εικόνων που χρησιμοποιεί οποιαδήποτε από τις ψηφιακές συσκευές λήψης εικόνων, όπως σαρωτές εγγράφων, συσκευές σύζευξης φόρτισης (CCD), ψηφιακές κάμερες, κάμερες web ή εξοπλισμό βίντεο. Οι αποικίες μπορούν να απαριθμηθούν από εικόνες πλακών μέσω της χρήσης εργαλείων λογισμικού. Κάθε πιάτο φωτογραφίζεται και στη συνέχεια αναλύεται. Οι εγγεγραμμένες φωτογραφίες στη συνέχεια μετατρέπονται σε ψηφιακά αρχεία σε υπολογιστή χρησιμοποιώντας προγραμματιζόμενο λογισμικό επεξεργασίας εικόνας. Οι τεχνικές τμηματοποίησης ενός/πολλαπλού ορίου χρησιμοποιούνται για τον διαχωρισμό και τον εντοπισμό τυχόν αποικιών που υπάρχουν. Το υπόβαθρο των αντικειμένων και των ίδιων των αντικειμένων μπορεί να διαφέρει πολύ στα αυτοματοποιημένα συστήματα. Για να βελτιωθεί η ορατότητα και να αυξηθεί η ακρίβεια, μπορεί συχνά να επιλεγεί μία από τις τρεις τεχνικές φωτισμού. Αυτοί είναι:

 • Τεχνική μετάδοσης: Εφαρμόζεται σε κοινά αντικείμενα υψηλής αντίθεσης με πολύ καθαρό φόντο.
 • Τεχνική ανάκλασης: Χρησιμοποιείται για αντικείμενα με υψηλή αντίθεση και αδιαφανές φόντο.
 • Τεχνική Darkfield: Για αντικείμενα χαμηλής αντίθεσης, σε μεγάλο βαθμό διαφανή.

Πλεονεκτήματα των αυτόματων μετρητών αποικιών

 • Μετρήστε με ακρίβεια ακόμα και τα πιο δύσκολα δείγματα
 • Εργαστείτε με οποιοδήποτε τύπο δείγματος, ακόμη και δείγματα με πολύ μικρή αντίθεση
 • Αποκτήστε αποικίες κάθε μεγέθους και μορφής
 • Φροντίστε για όλους τους θορύβους.
 • Ακόμη και σε εξαιρετικά επικαλυπτόμενες αποικίες, μπορούν να βρεθούν θέσεις υψηλής καμπυλότητας.
 • Κάντε κλικ στις φωτογραφίες μιας πλάκας Petri που περιέχει αποικίες σε περίπου 10 δευτερόλεπτα και το λογισμικό μπορεί να την αξιολογήσει αμέσως.
 • Ο χρόνος που απαιτείται για την καταμέτρηση μειώνεται.
 • Η χρήση λογισμικού μειώνει τη χειροκίνητη προσπάθεια.

Εφαρμογή μετρητών αποικιών

 • Η μέτρηση βακτηριακών αποικιών χρησιμοποιείται σε μικροβιολογικά εργαστήρια για την αξιολόγηση της ικανότητας συγκράτησης του φίλτρου ή της μεμβράνης.
 • Είναι ζωτικής σημασίας για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας των απολυμαντικών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης στη δοκιμή της ασφάλειας των τροφίμων και των φαρμάκων, καθώς και για τις αξιολογήσεις ιατρικών εξετάσεων σε ιατρικές εγκαταστάσεις και τη φαρμακευτική βιομηχανία.
 • Μετρήστε την πυκνότητα των μικροοργανισμών σε υγρή καλλιέργεια μετρώντας κάθε αποικία σε μια πλάκα άγαρ, σε mini gel ή σε τρυβλίο Petri.
 • Ο Αμέ δοκιμάζει
 • Δοκιμασίες βακτηριακής μετάλλαξης

Παραδείγματα μετρητών αποικιών

ένα. Μετρητής αποικίας Σειρά JL (Κατασκευαστής: Zhejiang FUXIA Medical Technology Co., Ltd.)

Χαρακτηριστικά

 • Είναι ένας συγκεκριμένος τύπος εργαλείου ημιαυτόματης εξέτασης βακτηρίων ψηφιακής οθόνης.
 • Ένας μετρητής, ένα στυλό ανίχνευσης και μια πισίνα μέτρησης αποτελούν τη συσκευή.
 • Τα ολοκληρωμένα κυκλώματα CMOS χρησιμοποιούνται στο σχεδιασμό και την παραγωγή του μετρητή.
 • Η αντίθεση της βακτηριακής αποικίας είναι ορατή στη δεξαμενή μέτρησης με μαύρο φόντο βάθους όταν η λυχνία δακτυλίου εξοικονόμησης ενέργειας χρησιμοποιείται για πλευρικό φωτισμό.
 • Η οθόνη του οργάνου γίνεται ως τριψήφιος αριθμός ακολουθώντας το πρωτόκολλο δοκιμής μέτρησης βακτηριδίων.
 • Το δείγμα δοκιμής πρέπει να αραιωθεί και να επαναληφθεί όταν ο αριθμός των βακτηριακών αποικιών σε ένα τρυβλίο Petri ξεπεράσει τις 999 για να επιβεβαιωθεί η ακρίβεια της μέτρησης.

σι. Μετρητής αποικίας QUANTOM TxTM (Κατασκευαστής: Logos Biosystems)

Χαρακτηριστικά

 • Το QUANTOM TxTM σαρώνει έως και 10 οπτικά πεδία και δημιουργεί ακριβείς μετρήσεις μεμονωμένων βακτηριακών κυττάρων.
 • Το εξελιγμένο πρόγραμμα μπορεί να εξετάσει πώς διάφορα βακτήρια μπορούν να έχουν διαφορετικά μεγέθη, σχήματα και διαμορφώσεις.
 • Ένας ηλεκτρονικός μετρητής κυψελών που βασίζεται σε εικόνες που ονομάζεται QUANTOM TxTM Το Microbial Cell Counter μπορεί να αναγνωρίσει γρήγορα μεμονωμένα βακτηριακά κύτταρα. Ακόμη και οι πιο συμπαγείς ομάδες βακτηρίων μπορούν να μετρηθούν χρησιμοποιώντας το καινοτόμο λογισμικό ανίχνευσης κυττάρων βελτιστοποιημένο για βακτήρια της εταιρείας.

ντο. Μετρητής αποικίας LKB 2002 (Κατασκευαστής: POL-EKO-APARATURA sp.j.)

Χαρακτηριστικά

 • Ο μετρητής αποικίας LKB 2002 μπορεί να προσαρμοστεί αυτόματα για διαφορετικά βάρη πλάκας Petri.
 • Για πλάκες με διάμετρο μικρότερη από 120 mm, περιλαμβάνονται προσαρμογείς.
 • Ο μετρητής αποικίας διαθέτει ρυθμιζόμενη δύναμη πίεσης, μεγεθυντικό φακό και τεχνολογία μέτρησης ανθεκτική στους κραδασμούς.
 • Μπορείτε να εργαστείτε σε ανοιχτό ή σκούρο φόντο, επειδή το φως του δακτυλίου φωτίζει το πεδίο μέτρησης.
 • Πολυάριθμες χρήσιμες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του υπολογισμού συνολικής μέσης τιμής και του ακουστικού/οπτικού ελέγχου μέτρησης, περιλαμβάνονται στον μετρητή αποικιών LKB 2002.

ρε. Σάρωση μετρητή αποικίας® 300 (Κατασκευαστής: Interscience)

Χαρακτηριστικά

 • Το Scan 300 είναι ένας αυτόματος μετρητής αποικιών με όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την καταμέτρηση των πιάτων Petri. Είναι προσαρμοσμένο στα κοινά μέσα στη μικροβιολογία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των PCA και MRS.
 • Γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Ιαπωνικά, Κινέζικα, Ρωσικά, Ισπανικά και Γερμανικά
 • Ελάχιστο μέγεθος της ανιχνευθείσας αποικίας: 0,1 mm
 • Κάμερα: 1 megapixel – μεγέθυνση x 28
 • Μετρώντας σε στρογγυλά πιάτα Petri περίπου 55 έως 90 mm

βιβλιογραφικές αναφορές

 1. Gupta, S., Cambodia, P., & Kaushik, S. (2012). Μεθοδολογία για τον αυτόματο μετρητή βακτηριακών αποικιών.
 2. Khandpur, RS (2020). Σύνοψη Βιοϊατρικών Οργάνων || Colony Counter, Automated., 491–494. doi:10.1002/9781119288190.ch95
 3. https://www.elexbio.com/five-functions-of-automatic-colony-counter.html
 4. https://microbeonline.com/colony-counter/
 5. https://iul-instruments.com/how-to-count-colonies-manually-vs-colony-counter/
 6. https://www.labcompare.com/Pharmaceutical-Lab-Equipment/421-Cell-Counters/
 7. https://www.medical-supply.ie/2020/04/manual-vs-automated-colony-counting/
 8. https://www.directindustry.com/prod/interscience/product-33728-771641.html
 9. https://www.directindustry.com/prod/zhejiang-fuxia-medical-technology-co-ltd/product-236751-2469189.html
 10. https://www.directindustry.com/prod/logos-biosystems/product-209717-2270413.html
 11. https://www.directindustry.com/prod/pol-eko-aparatura-spj/product-104809-1784446.html