Dragonfly Identification Pt 2 – WingSearch2020

Dragonfly Identification Pt 2 – WingSearch2020

Juni 5, 2020 0 Von admin

Καλώς ήλθατε στο Dragonfly Identification Pt 2. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τα βασικά σημεία αναγνώρισης για έξι από τα μικρότερα είδη λιβελλούλων, τους κυνηγούς, τα darters και τους skimmers. Όπως και με το Pt 1 αυτού του οδηγού ID, θα επικεντρωθώ σε εκείνα τα είδη που είναι πιθανό να συναντώνται συχνά και να κατοικούν στο Norfolk. Άλλα είδη σε αυτές τις οικογενειακές ομάδες μπορούν να βρεθούν εδώ, και άλλα στο ευρύτερο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά είναι είτε σπάνια ή/και πολύ εντοπισμένα. Για άλλη μια φορά, εάν ξέρετε πώς να τα αναγνωρίζετε και ξέρετε πού να τα αναζητήσετε, τότε δεν χρειάζεστε αυτόν τον οδηγό.

Αξίζει να επαναλάβετε τα βασικά σημεία αναγνώρισης που πρέπει να αναζητήσετε:

  • Χρώματα κοιλιάς – χρώμα βάσης και χρώμα κηλίδων
  • Σχήμα κοιλιάς
  • Χρώμα & Σημάδια Φτερών
  • Σημάδια Θώρακα – πλαϊνές ρίγες και λωρίδες ώμου
  • Το χρώμα των ματιών

Δευτερεύοντα σημεία που θα βοηθήσουν είναι:

Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό αυτών, θα πρέπει να είστε σε θέση να στερεώσετε οποιαδήποτε ταυτότητα. Η λήψη μιας φωτογραφίας βοηθάει πάρα πολύ και σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε συγκρίσιμες εικόνες σε έργα αναφοράς ή στο διαδίκτυο για να επιβεβαιώσετε τη θέαση.

Για να μετρήσετε τις εμφανίσεις σας θα πρέπει να επισκεφτείτε το British Dragonfly Society ιστοσελίδα και κατεβάστε μια φόρμα αρχείων που σας επιτρέπει να συμμετέχετε στο εθνικό σύστημα καταγραφής. Δείτε το ενσωματωμένο βίντεο παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καταγραφή λιβελλούλων.

Οι δίσκοι του Norfolk θα πρέπει να αποστέλλονται στην Pam Taylor, τον καταγραφέα της κομητείας, στη διεύθυνση: [email protected]

Αρκετές λιβελούλες έχουν πλέον εμφανιστεί και θα είναι ορατές από τώρα μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, ή ακόμα και στις αρχές του φθινοπώρου. Ας ξεκινήσουμε…

Κυνηγοί

Πρόκειται για χοντρές λιβελλούλες με πιο κοντό, φαρδύ σώμα από τους μικροπωλητές που εξετάσαμε στο σημείο 1. Θα συγκρίνουμε τρία είδη που έχουν αλληλεπικαλυπτόμενες περιόδους πτήσης και μπορούν να βρεθούν να μοιράζονται το ίδιο είδος οικοτόπου:

Κυνηγός με τέσσερις κηλίδες. Σε αντίθεση με τα άλλα δύο είδη κυνηγών, τα φύλα των τετράστιχων μοιάζουν πολύ. Βρίσκεται στην πτέρυγα από τα τέλη Μαΐου έως τον Αύγουστο και μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία ενδιαιτημάτων γλυκού νερού. Είναι ευρέως διαδεδομένο και κοινό.

ο Φαρδύς κυνηγός, όπως υποδηλώνει το όνομά του, έχει μια αισθητά φαρδιά κοιλιά δίνοντας στο είδος μια πολύ squat εμφάνιση. Καταλαμβάνει μια ποικιλία τοποθεσιών γλυκού νερού και θα αποικίσει νεοσύστατα υδάτινα σώματα πολύ γρήγορα. Ενώ γέμιζα τη δική μου λιμνούλα με νερό βρύσης, εμφανίστηκε ένα θηλυκό και άρχισε να γεννά αυγά, όλα πριν τελειώσω το γέμισμα, δεν την είχα εφοδιάσει με κανένα φυτό και ακόμα συζητούσα τι είδους μπορντούρα για να τσιμεντοκολλήσει. Τα αυγά εκκολάπτονται και το επόμενο καλοκαίρι μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε αρκετά ενήλικα να βγαίνουν από τις προνυμφικές τους θήκες. Ένα άλλο κοινό και ευρέως διαδεδομένο είδος που πετά μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου.

ο Σπάνιος κυνηγός είναι το πιο εντοπισμένο από τα τρία είδη, αλλά όπου εμφανίζεται μπορεί να είναι άφθονο. Το Norfolk Broads έχει έναν υγιή πληθυσμό, ειδικά σε περιοχές με καθαρό, μη μολυσμένο νερό και πυκνή οριακή βλάστηση. Μπορεί να συναντηθεί να πετάει μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου με μια ξεχωριστή αιχμή κατά το δεύτερο μισό του Μαΐου και του Ιουνίου.

Κυνηγός με τέσσερις κηλίδες (αρσενικό). Τα φύλα είναι δύσκολο να διαχωριστούν, αλλά νομίζω ότι αυτή η εικόνα είναι ενός νεοεμφανιζόμενου αρσενικού. Για λόγους σύγκρισης, αυτό δεν είναι κρίσιμο. Σημεία που πρέπει να σημειωθούν: 1) όλος καφές θώρακας χωρίς σημάδια, 2) τολμηρά, πολύ εμφανή μαύρα στίγματα στη μέση και στο τέλος των φτερών, δίνοντας το όνομά του στο είδος, 3) «τρελό» αποτέλεσμα στο ημιδιαφανές άνω μέρος της κοιλιάς με μια σειρά από κίτρινες κηλίδες κατά μήκος της άκρης, 4) εκτεταμένη μαύρη άκρη στην κοιλιά, και 5) καφέ μάτια.

Κυνηγός με πλατύ σώμα (άνδρας). Βασικά χαρακτηριστικά: 1) φαρδιές κίτρινες ρίγες στον θώρακα, 2) καθαρό μεσαίο φτερό, δηλαδή κανένα σημείο, 3) εμφανείς κίτρινες κηλίδες κατά μήκος της πλευράς της κοιλιάς, 4) πολύ φαρδύ σχήμα κοιλιάς που έχει ανοιχτό μπλε χρώμα χωρίς εμφανές μαύρο άκρο, 5) μεγάλο μαύρο βασικό έμπλαστρο σε φτερό (όλοι οι κυνηγοί έχουν αυτά, αλλά είναι ιδιαίτερα αισθητά σε αυτό το είδος) και 6) καφέ μάτια.

Scarce Chaser (άνδρας). Επιφανειακά παρόμοια με τα BB Chaser και BT Skimmer (βλ. παρακάτω). Συγκεκριμένα σημεία που πρέπει να σημειωθούν είναι: 1) Απλό, πολύ σκούρο καφέ θώρακας, 2) καθαρό μεσαίο φτερό, δηλαδή κανένα σημείο, 3) Χωρίς κίτρινες κηλίδες στο πλάι της κοιλιάς, 4) λεπτή, γαλάζια κοιλιά με 5) εμφανής μαύρη άκρη, και 6) Μπλε μάτια

Κυνηγός με τέσσερις κηλίδες (θηλυκό). Πολύ παρόμοια με τα αρσενικά, για σύγκριση με άλλα θηλυκά τα πράγματα που πρέπει να σημειωθούν είναι: 1) εμφανή σημεία στο μέσο και στο τελικό σημείο του πτερυγίου, 2) φωτεινές κίτρινες κουκκίδες κατά μήκος των πλευρών της κοιλιάς και 3) «τρελή» ημιδιάφανη κοιλιά που έχει απλό καφέ χρώμα και έχει εκτεταμένη μαύρη άκρη.

Κυνηγός με πλατύ σώμα (γυναίκα). ίδια διαφοροποιητικά (λωρίδες θώρακα, σήμανση βάσης φτερών) με τα αρσενικά. Συγκεκριμένα σημεία σύγκρισης με άλλες γυναίκες κυνηγούς είναι: 1) καθαρό μέσο της πτέρυγας, 2) εμφανείς κίτρινες κηλίδες κατά μήκος της πλευράς της κοιλιάς που είναι μεγαλύτερες από τις τέσσερις κηλίδες και 3) πολύ φαρδιά, απλή καφέ κοιλιά χωρίς μαύρη άκρη ή εμφανή σημάδια.

Scarce Chaser (γυναίκα). Αρκετά διακριτικό. Συγκεκριμένα σημεία σύγκρισης: 1) μαύρες μουντζούρες στις άκρες των φτερών, 2) Έντονα μαύρα σημάδια σε όλο το κεντρικό μήκος της κοιλιάς και 3) λεπτή, πλούσια καφέ κοιλιά χωρίς κίτρινες κηλίδες κατά μήκος της άκρης της.

Skimmers

Ο μοναδικός εκπρόσωπος που θα παρουσιάσουμε είναι ο Μαυροουρά Skimmer. Αυτό το είδος είναι πολύ κοινό και θα συναντηθεί συχνά σε μονοπάτια, πεζόδρομους και άλλες ανοιχτές, ηλιόλουστες περιοχές. Μοιράζεται πολλά παρόμοια χαρακτηριστικά με τους κυνηγούς, ειδικά το σπάνιο κυνηγό με το οποίο θα μπορούσε πολύ εύκολα να συγχέεται. Είναι στην πτέρυγα από τον Μάιο έως τον Αύγουστο με την πλειοψηφία στην πτέρυγα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία τοποθεσιών υγροτόπων με εκτεθειμένες γυμνές περιοχές κοντά.

Αρσενικός. Όπως μπορείτε να δείτε το αρσενικό μοιάζει πολύ με το αρσενικό σπάνιο κυνηγό. Τα βασικά σημεία ταυτότητας είναι: 1) Ανοιχτό καφέ θώρακας, 2) Χωρίς μαύρο μπάλωμα στη βάση του φτερού, 3) εμφανής εκτεταμένη μαύρη άκρη στην κοιλιά, 4) αχνά κίτρινα σημάδια μισοφέγγαρου στο πλάι της κοιλιάς – πολύ συχνά απουσιάζουν εντελώς, 5) σκόνη μπλε ομοιόμορφα κωνική κοιλιά, και 6) πρασινωπά/μπλε μάτια.

Θηλυκός. Αρκετά διακριτικό. Βασικά χαρακτηριστικά: 1) Καθαρή βάση έως φτερά, 2) κίτρινη/καφέ κοιλιά με δύο σκούρες γραμμές σε όλο το μήκος των πλευρών και 3) πράσινα μάτια της ελιάς.

Αρσενικός σε τυπική στάση που στηρίζεται σε γυμνό έδαφος. Καθώς πλησιάζετε θα πετάξει λίγα μέτρα πιο μακριά και συνεχίστε να το κάνετε αυτό μέχρι να πετάξει πίσω στο αρχικό του σημείο. Σημειώστε την απουσία πορτοκαλί κοιλιακών κηλίδων σε αυτό το άτομο.

βέλη

Οι Darters είναι μικρές λιβελλούλες που θα υπερασπιστούν σκληρά την περιοχή, επιστρέφοντας στην ίδια προεξέχουσα πέρκα κάθε φορά. Θα δούμε δύο είδη που αν και επιφανειακά παρόμοια μπορούν, με την πρακτική, να ξεχωρίσουν εύκολα. ο Κοινό Darter είναι, όπως υποδηλώνει το όνομά του, ένα πολύ κοινό είδος και ένα είδος που μπορεί να παρατηρηθεί σε μεγάλους αριθμούς σε πολλά διαφορετικά ενδιαιτήματα, μερικές φορές πολύ μακριά από το νερό. Έχει μια εκτεταμένη περίοδο πτήσεων που διαρκεί από τον Ιούνιο έως το φθινόπωρο. Έχω δει αυτό που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως ένα σμήνος από αυτά τα έντομα που λιμνάζουν στην προστατευμένη ύπαιθρο ενός δάσους στα μέσα Νοεμβρίου. ο Ράντι Ντάρτερ δεν είναι πουθενά τόσο άφθονο όσο ο κοινός βλαστός, αλλά παρόλα αυτά είναι ένα ευρέως διαδεδομένο και αυξανόμενο είδος. Αναζητήστε το στα τέλη του καλοκαιριού – Ιουλίου έως μέσα Σεπτεμβρίου – σε οποιοδήποτε μη μολυσμένο υδάτινο δρόμο, ακόμη και σε όξινα και υφάλμυρα ενδιαιτήματα.

Common Darter (αρσενικό). Βασικά σημεία: 1) Έντονα κίτρινα μπαλώματα στο πλάι του θώρακα που χωρίζονται από θαμπό κόκκινο έμπλαστρο, 2) φωτεινή κόκκινη κοιλιά ελαφρώς τσιμπημένη στη «μέση», 3) κίτρινη γραμμή κάτω πόδια, και 4) μάτια καστανά από πάνω, πράσινα από κάτω με πράσινο «πρόσωπο».

Ruddy Darter (άνδρας). Βασικά σημεία: 1) τούβλο κόκκινα μπαλώματα στο θώρακα, 2) κοιλιά βαθιά κόκκινη και αισθητά τσιμπημένη στη μέση, 3) ράβδος από άκρο στην κοιλιά, 4) όλα μαύρα πόδια, και 5) βαθύ κόκκινο μάτι και «πρόσωπο»

Common Darter (γυναίκα). Βασικά σημεία: 1) Κίτρινα μπαλώματα στο πλάι του θώρακα με μικρό μεσαίο έμπλαστρο που περιβάλλεται από μαύρο περίγραμμα, 2) κίτρινη ώχρα κοιλιά με διαχωρισμένα μαύρα σημάδια, 3) κίτρινη ρίγα στα πόδια και 4) μάτια καστανά από πάνω, πράσινα από κάτω.

Ruddy Darter (γυναίκα). Πολύ παρόμοιο με το γυναικείο κοινό βέλος. Βασικά σημεία: 1) Πλαϊνά σημάδια στον θώρακα που δεν χωρίζονται με μαύρο περίγραμμα, 2) κοιλιά κίτρινη ώχρα με μεγαλύτερα διαχωρισμένα μαύρα σημάδια, 3) μαύρα πόδια και 4) μάτια καστανά από πάνω, πιο κίτρινα από κάτω (δεν φαίνεται εύκολα).

Μια άλλη εικόνα μιας γυναίκας Ράντι Ντάρτερ επίδειξη 1) ένα σημάδι σε σχήμα Τ στην κορυφή του θώρακα (δεν υπάρχει στους νότιους πληθυσμούς της κοινής βλάστησης) και 2) εντελώς μαύρα πόδια.

Ζευγάρωμα Κοινά Darters δείχνει καλά το αρσενικό κόκκινο/κίτρινο χρώμα

Ζευγάρωμα Ράντι Ντάρτερς που δείχνει το ανδρικό κόκκινο χρώμα του αίματος και πολλά χαρακτηριστικά και των δύο φύλων που συζητήθηκαν παραπάνω.

Ελπίζω να βρείτε χρήσιμο αυτόν τον οδηγό, κάθε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο. Άλλοι οδηγοί ταυτότητας μπορείτε να βρείτε εδώ.

Βιβλιογραφικές αναφορές:

Britain’s Dragonflies (Smallshire/Swash) –Wildguides ISBN 978-0-691-18141-7

Dragonflies of Norfolk – Norfolk & Norwich Naturalists‘ Society – Δρ Παμ Τέιλορ

Όλες οι εικόνες είναι πνευματικά δικαιώματα του συγγραφέα εκτός από:

Black-tailed Skimmer (αρσενικό), Ruddy Darter (θηλυκό) – Liz Dack

British Dragonfly Society – Recording Scheme. Αυτό το βίντεο περιλαμβάνεται ευγενική προσφορά του συζήτηση: άγρια ​​ζωή

Ελπίζω όλα αυτά να βοηθήσουν και να μην είναι πολύ μπερδεμένα. Πες μου τι νομίζεις. Για άλλους οδηγούς ταυτότητας άγριας ζωής κάντε κλικ εδώ