Here come the rain again – Here come the rain again

9
Here come the rain again – Here come the rain again

Οι πρόσφατες ακραίες βροχοπτώσεις στην ανατολική Αυστραλία και οι ερωτήσεις σχετικά με την ακρίβεια των καιρικών προβλέψεων και των πλημμυρών, προσφέρουν μια έγκαιρη υπενθύμιση στους αναλογιστές για τη σημασία της κατανόησης του τρόπου χρήσης των συμβουλών μας και της επικοινωνίας της αβεβαιότητας.

Παρακολουθώντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα να εκτυλίσσονται τις τελευταίες εβδομάδες, πολλοί αναρωτήθηκαν αν οι μετεωρολογικές προβλέψεις μας είναι αρκετά καλές ή εάν με περισσότερες επενδύσεις, θα μπορούσαμε να τα πάμε καλύτερα. Οι άνθρωποι έκαναν επιλογές με βάση τις προβλέψεις του καιρού και των πλημμυρών, και για μερικούς ανθρώπους, αυτές οι προβλέψεις έχουν αποδειχθεί τραγικά λανθασμένες.

Η κορύφωση της πλημμύρας του ποταμού Μπρίσμπεϊν τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου είναι μόνο ένα παράδειγμα που ακολούθησα στενά. Κορυφώθηκε στα 3,85 μέτρα την πρωινή παλίρροια, αλλά η προβλεπόμενη κορυφή είχε αλλάξει τουλάχιστον τρεις φορές καθ‘ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, που κυμαίνονταν από 3,2 μέτρα έως 4 μέτρα, και για πολλούς, οι επίσημες προειδοποιήσεις ελήφθησαν πολύ αργά.

Το Γραφείο Μετεωρολογίας (BoM) είχε προβλέψει αρκετές ημέρες στη σειρά ότι το μετεωρολογικό σύστημα θα απομακρυνόταν από το Μπρίσμπεϊν και πολλοί βασίστηκαν στις εμπειρίες τους από την πλημμύρα του 2011 για να σχεδιάσουν και να κάνουν επιλογές. Η κορυφή της πλημμύρας ήταν πράγματι πολύ χαμηλότερη από τα 4,46 μέτρα του 2011, αλλά πολλές περιοχές που δεν πλημμύρισαν το 2011 έχουν πλημμυρίσει φέτος. Οι ξαφνικές πλημμύρες κολπίσκων ήταν σύνηθες και το αποτέλεσμα ήταν ότι το σημείο αναφοράς του 2011 δεν ήταν απολύτως χρήσιμο.

Γίνεται πιο δύσκολο να προβλεφθεί ο καιρός;

Καθώς οι μετεωρολόγοι προσπαθούσαν να ενημερώσουν τα μοντέλα τους ως απάντηση στις έντονες, επίμονες βροχοπτώσεις, πολλοί αναρωτήθηκαν μήπως ο καιρός γινόταν λιγότερο προβλέψιμος. Όπως αποδεικνύεται, η απάντηση είναι περίπλοκη.

Οι καιρικές προβλέψεις βασίζονται στους νόμους της φυσικής για να κατανοήσουν και να μοντελοποιήσουν πώς θα αλλάξει η κατάσταση της ατμόσφαιρας. Τα δεδομένα παρατήρησης που συλλέγονται σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούνται από μοντέλα πρόγνωσης καιρού για τον προσδιορισμό της αρχικής κατάστασης της ατμόσφαιρας. Στη συνέχεια, τα μοντέλα λύνουν τους φυσικούς νόμους αριθμητικά για να παρέχουν προβλέψεις για τις θερμοκρασίες, τις βροχοπτώσεις, τα συστήματα πίεσης, την υγρασία και την ταχύτητα του ανέμου.

Η καθηγήτρια Julie Arblaster, κλιματική ερευνήτρια στη Σχολή Γης, Ατμόσφαιρας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Monash και Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Κέντρου Αριστείας για Κλιματικά Άκρα του Αυστραλιανού Ερευνητικού Συμβουλίου, εξηγεί ότι στην πραγματικότητα, η πρόγνωση του καιρού γενικά βελτιώνεται. Χάρη σε σημαντικά περισσότερες παρατηρήσεις δεδομένων και αυξημένη υπολογιστική ισχύ, η πρόγνωση του καιρού έχει βελτιωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Το BoM’s οι προβλέψεις επτά ημερών είναι τόσο ακριβείς όσο οι τετραήμερες προβλέψεις της τη δεκαετία του 2000και 89% από τις ημερήσιες προβλέψεις της μέγιστης θερμοκρασίας το 2020-21 ήταν εντός 2οC της πραγματικής θερμοκρασίας.

Προβλέψεις ορισμένα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν επίσης βελτιωθεί, συμπεριλαμβανομένης της έντασης του τυφώνα Sandy το 2012 (προβλέφθηκε οκτώ ημέρες πριν), του ρωσικού καύσωνα του 2010 και του κρύου του 2013 στις ΗΠΑ (1–2 εβδομάδες χρόνος παράδοσης) και η μεταβλητότητα της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της τροπικής θάλασσας μετά την El Niño/Φαινόμενο Νότιας Ταλάντωσης (3–4 μήνες χρόνος παράδοσης).

Κατηγορήστε το στη βροχή

Όπως αποδεικνύεται, η βροχή είναι πολύ πιο δύσκολο να προβλεφθεί από τις θερμοκρασίες, καθώς τείνει να είναι πολύ πιο εντοπισμένη. Για να «λύσουμε» τις εξισώσεις πρόγνωσης καιρού αριθμητικά, η ατμόσφαιρα χωρίζεται σε πλέγματα ή κύβους τόσο μικρούς όσο 1,5km x 1,5km σε περιοχές της πόλης αλλά τόσο μεγάλοι όσο 30km x 30km σε ορισμένα παγκόσμια μοντέλα. Οι υπολογιστικοί περιορισμοί σημαίνουν ότι διεργασίες όπως τα σύννεφα και η βροχή που είναι πολύ μικρής κλίμακας πρέπει να «παραμετροποιηθούν», δηλ. γίνονται απλοποιήσεις στους φυσικούς νόμους για την καταγραφή και την πρόβλεψη αυτών των διεργασιών, καθιστώντας τις προβλέψεις λιγότερο αξιόπιστες.

Παρά τα 50 έως 100 χρόνια ρεκόρ βροχοπτώσεων σε μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλη την Αυστραλία, είναι πιο δύσκολο να καλυφθούν τα κενά μεταξύ αυτών των βροχόμετρων, επειδή οι βροχοπτώσεις είναι τόσο τοπικές. Αυτό καθιστά δυσκολότερη την αξιολόγηση του πόσο καλές είναι οι προβλέψεις, επειδή το «πραγματικό έναντι του αναμενόμενου» μπορεί να έχει αρκετά μεγάλα γεωγραφικά κενά στη μέτρηση.

Προβλέψεις που είναι λανθασμένες μερικά χιλιόμετρα μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Το φράγμα Wivenhoe του Brisbane συλλαμβάνει νερό μόνο από τη μισή λεκάνη απορροής της πόλης και στις πρόσφατες πλημμύρες, μεγάλο μέρος της βροχής έπεσε έξω από τη λεκάνη απορροής του Wivenhoe, προκαλώντας ξαφνικές πλημμύρες γύρω από τους ανεξέλεγκτους κολπίσκους του Brisbane και καθιστώντας τις εκτιμήσεις αιχμής πλημμύρας για το Brisbane River ιδιαίτερα δύσκολο να γίνουν.

Συνδυάστε αυτό με το γεγονός ότι, εξ ορισμού, δεν θα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ακραίων γεγονότων στα ιστορικά δεδομένα, και αυτό καθιστά πολύ δύσκολο να προβλεφθούν τα ακραία βροχοπτώσεις.

Περισσότερη έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξηατμοσφαιρικά ποτάμια», οι σχετικά μακριές στενές ζώνες υδρατμών που μεταφέρουν νερό από τις τροπικές περιοχές σε άλλα μέρη του κόσμου και ευθύνονται για περίπου το 90% των υδρατμών που κινούνται από βορρά προς νότο του πλανήτη. Οι ατμοσφαιρικοί ποταμοί ήταν υπεύθυνοι για πολλές από τις πλημμύρες του 2021 και η δυνατότητα μοντελοποίησης των κινήσεών τους θα βελτιώσει σημαντικά την πρόβλεψη των βροχοπτώσεων.

Θέματα επικοινωνίας

Η επικοινωνία είναι το κλειδί, λέει η Christine Killip, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Weather Intelligence, μιας εταιρείας με έδρα το Μπρίσμπεϊν που παρέχει δεδομένα καιρού που βοηθούν τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.

«Καθώς η κλιματική αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ, θα είναι πιο δύσκολο για τα μοντέλα να βασίζονται σε ιστορικά δεδομένα, καθιστώντας πιο δύσκολες τις προβλέψεις ακραίων γεγονότων», λέει. «Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τις σωστές συμβουλές που να αντικατοπτρίζουν τον πιθανό κίνδυνο, όχι μόνο μια εκτίμηση βροχοπτώσεων».

Τα προγνωστικά κέντρα έχουν μετακομίσει στο σύνολα των προβλέψεων. Τα ίδια μοντέλα εκτελούνται πολλές φορές με ελαφρώς διαφορετικές αρχικές συνθήκες ή επιλογές φυσικής για να δείτε το πιθανό εύρος των αποτελεσμάτων. Έτσι αναπτύσσονται τυπικά οι πιθανολογικές προβλέψεις βροχοπτώσεων: «90% πιθανότητα βροχής 6-20 mm» είναι η πρόβλεψη για το προάστιο μου σήμερα. Δυστυχώς, οι πιθανολογικές προβλέψεις μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθούν από τον γενικό πληθυσμό και ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρινόμαστε όλοι σε τέτοιες πληροφορίες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατανόηση των πληροφοριών από τον καθένα καθώς και από την όρεξη του για κινδύνους.

Οι μετεωρολόγοι ήδη σκέφτονται πώς να προβλέπουν καλύτερα το επιπτώσεις του καιρού, και όχι μόνο του ίδιου του καιρού. Πάρτε για παράδειγμα την υγρασία του εδάφους. Τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους επηρεάζουν πόσο γρήγορα ανεβαίνουν τα επίπεδα του νερού, πόσο γρήγορα γεμίζουν τα φράγματα και ποιες περιοχές πλημμυρίζουν. Ερευνητές εξετάζουν εάν καλύτερα σημειακά δεδομένα για την υγρασία του εδάφους θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις προβλέψεις για πλημμύρες.

Σύμφωνα με το BoM, μεγάλο μέρος της ανατολικής ακτής έχει πλημμυρίσει από τον Οκτώβριο του 2021, με βαθιά επίπεδα υγρασίας του εδάφους στο υψηλότερο 1% των μετρούμενων επιπέδων για μεγάλο μέρος εκείνου του χρόνου. Αλλά οι κίνδυνοι για περιουσίες και ζωές δεν συζητούνταν και πολλοί έμειναν αγνοημένοι.

Βαθιά επίπεδα υγρασίας εδάφους, νοτιοανατολική Αυστραλία, 22 Δεκεμβρίου 2021

Πηγή: Bureau of Meteorology – http://www.bom.gov.au/water/landscape

Αυτό έρχεται σε εντυπωσιακή αντίθεση με την κατανόησή μας για τον κίνδυνο πυρκαγιάς στην Αυστραλία. Το 2019 το «υψηλό φορτίο καυσίμου» που προκλήθηκε από χρόνια ξηρασίας ήταν ένα εθνικό σημείο συζήτησης και οι πινακίδες στους αυτοκινητόδρομους μας που προειδοποιούσαν για «καταστροφικό κίνδυνο πυρκαγιάς» σήμαιναν ότι όλοι καταλάβαμε την ανάγκη προετοιμασίας.

Αντίθετα, η υγρασία του εδάφους και το συνεχιζόμενο μετεωρολογικό σύστημα La Nina δεν έχουν αυξήσει το ίδιο επίπεδο ενδιαφέροντος, παρά το γεγονός ότι ο αντίκτυπός της θα μπορούσε να γίνει αισθητός σε πολύ πιο κατοικημένες περιοχές από τις περισσότερες πυρκαγιές.

Ποιο είναι το πακέτο για τους αναλογιστές;

Έχουν ήδη γραφτεί πολλές ίντσες στηλών για το εάν τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα ήταν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και εάν πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να είμαστε ανθεκτικοί απέναντι στα αυξανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές. Είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλές δύσκολες αποφάσεις μπροστά για την Αυστραλία καθώς γίνεται «δυσκολότερο μέρος για να ζεις».

Για τους αναλογιστές, οι προηγούμενες εβδομάδες είναι μια έγκαιρη υπενθύμιση ότι οι προβλέψεις είναι ακριβώς αυτό – προβλέψεις – και μπορεί να είναι λανθασμένες. Ο τρόπος με τον οποίο τα αποτελέσματα του μοντέλου και η αβεβαιότητα κοινοποιούνται στους άλλους είναι εξίσου κρίσιμος με τη σωστή μοντελοποίηση. Ακριβώς όπως οι προγνώστες καιρού και πλημμυρών, πρέπει να κατανοήσουμε πώς θα χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα των μοντέλων μας από αυτούς που τα διαβάζουν και να διασφαλίσουμε ότι οι επιπτώσεις της αβεβαιότητας είναι διαφανείς και γνωστοποιούνται με νόημα.

Ομοίως, αν είναι ακραία γεγονότα που έχουν μεγαλύτερη σημασία για τους χρήστες, τότε εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια μοντελοποίησης.

Όσον αφορά τον καιρό, το BoM αναμένει ότι οι βροχοπτώσεις από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο θα είναι πάνω από το μέσο όρο για το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας και ανατολικής Αυστραλίας, επομένως αξίζει να προετοιμαστείτε για ένα υγρό Πάσχα και να έχετε ένα σχέδιο εκκένωσης εάν μένετε σε ζώνη πλημμύρας.

CPD: Τα μέλη του Ινστιτούτου Αναλογιστών μπορούν να διεκδικήσουν δύο βαθμούς CPD για κάθε ώρα ανάγνωσης άρθρων στο Actuaries Digital.

Schreibe einen Kommentar