Late Summer Wasps – WingSearch2020

Late Summer Wasps – WingSearch2020

August 9, 2022 0 Von admin

Ένα συνηθισμένο θέαμα αυτή την εποχή του χρόνου είναι οι άνθρωποι σε κήπους παμπ να ουρλιάζουν ξαφνικά και να φτερουγίζουν σαν να έχει πέσει ένα κουνάβι κάτω από το παντελόνι/φόρεμά τους. Ο λόγος αυτής της άνοιας συμπεριφοράς είναι φυσικά οι σφήκες στα τέλη του καλοκαιριού, πιθανότατα η κοινή σφήκα (Vespula vulgaris). Όλοι έχουμε κάποιες πολύ παράλογες προκαταλήψεις σχετικά με ορισμένα τμήματα του φυσικού κόσμου: οι αρουραίοι είναι παράσιτα, τα κουνέλια είναι χάδια. οι αράχνες είναι η ίδια η επιτομή του κακού, ενώ τα καβούρια είναι εντάξει και οι άνθρωποι τα ψαρεύουν ενεργά ως οικογενειακή εκδρομή. Πιστέψτε με ένα τσίμπημα από ένα θυμωμένο καβούρι είναι πολύ πιο επώδυνο από οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει μια αράχνη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κατάλογος μπορεί να επεκταθεί: οι πεταλούδες καλές, οι σκώροι κακοί. βατράχια απολαυστικά, φρύνοι ughh? οι μέλισσες πολύ υπέροχες, οι σφήκες….καλά θα ήταν στην κορυφή της λίστας των περισσότερων λαών με τα πιο μισητά έντομα, αλλά η ιστορία της καλοκαιρινής τρέλας έχει περισσότερα από όσα φαίνονται στο μάτι.

Για να καταλάβουμε γιατί οι κοινωνικές σφήκες συρρέουν ξαφνικά γύρω από τα πικνίκ και τα ανθρακούχα ποτά μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πρέπει να εκτιμήσουμε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους. Ας ξεκινήσουμε με τη θεμελιώδη ιδέα ότι οι σφήκες είναι πραγματικά καλές. Το μεγαλύτερο μέρος της άνοιξης και του καλοκαιριού κάνουν τις δουλειές τους αγνοώντας και αδιαφορώντας για εμάς ή τις γλυκές λιχουδιές μας. Δεν τους ενδιαφέρει να κάνουν επιδρομή στα βάζα μαρμελάδας μας, απλώς αναζητούν πρωτεΐνη. Ο κύκλος ζωής τους ξεκινά στις αρχές της άνοιξης, όταν ξεχειμωνιάζουν και ήδη γονιμοποιημένες βασίλισσες αναδύονται από τις κρυψώνες τους σε διάφορες γωνιές και σχισμές. Πολύ συχνά αυτό θα είναι κάπου δροσερό και σκοτεινό γύρω από τα σπίτια μας. Γίνονται ενεργά όταν η ανοιξιάτικη ηλιοφάνεια τους καλεί να ξεκινήσουν το έργο της διάδοσης μιας νέας γενιάς ριγέ βεσπιδών και θα φτάσουν σε μια κατάλληλη τοποθεσία φωλιάς για να ξεκινήσουν αυτή τη διαδικασία. Εκείνη την εποχή του χρόνου, η μόνη διαθέσιμη πηγή τροφής είναι το νέκταρ από τα φυτά, που σημαίνει ότι στην αρχή οι σφήκες είναι επικονιαστές, όπως οι μέλισσες και άλλα έντομα. Ένα σημάδι για τη σφήκα.

Η αρχική φωλιά, που φτιάχνει η βασίλισσα από μασημένο ξύλο και σάλιο, είναι αρκετά μικρή, αιωρείται από ένα κοτσάνι και περιέχει κελιά μέσα στα οποία γεννά ένα αυγό. Όταν τα αυγά εκκολάπτονται σε μικροσκοπική προνύμφη, τα ταΐζει με μασημένες κάμπιες και άλλα έντομα που πιάνει. Ουσιαστικά απαλλάσσει τον κήπο σας από ανεπιθύμητα «παράσιτα». Βαθμολογία 2 για τη σφήκα.

Όταν η πρώτη παρτίδα προνύμφης είναι έτοιμη για νύμφη, σφραγίζουν τους θαλάμους τους και μετά τη μεταμόρφωση εμφανίζονται ως στείρες εργάτριες. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται, με τη φωλιά να μεγαλώνει και να μεγαλώνει μέχρι να φτάσει σε ένα σημείο το καλοκαίρι όπου οι εργάτριες αναλαμβάνουν τις καθημερινές εργασίες οικοδόμησης και σίτισης, αφήνοντας τη βασίλισσα να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην παραγωγή αυγών. Κρίσιμα, οι εργάτες, σε αντάλλαγμα για να ταΐσουν την προνύμφη στο ένα άκρο, ανταμείβονται με μια τροφή ενός γλυκού υγρού που εκκρίνεται από την άλλη για να τους κρατήσει χορτάτους και ευτυχισμένους. Όταν η φωλιά φτάσει στο μέγιστο μέγεθος και χωρητικότητα, η βασίλισσα γεννά αυγά που τώρα θα εκκολαφθούν σε παρθένες βασίλισσες και αρσενικούς κηφήνες. Η δουλειά της έχει γίνει. Οι νέες βασίλισσες και οι κηφήνες διασκορπίζονται από την αποικία, αναμιγνύονται με σφήκες από άλλες φωλιές και συνεχίζουν το έργο του ζευγαρώματος. Οι ζευγαρωμένες βασίλισσες θα αναζητήσουν τελικά ένα μέρος για χειμερία νάρκη, έτοιμες να ξαναρχίσουν τον κύκλο από την αρχή. Τι γίνεται όμως με όλους τους εργάτες και τα drones που έμειναν πίσω; Ακριβώς. Τώρα έχουν πολύ λίγο ουσιαστικό σκοπό και δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια να τρέφονται με εκκρίσεις προνυμφών. Ήρθε η ώρα να αναζητήσετε μια εναλλακτική τροφή ή να λιμοκτονήσετε. Αυτή τη στιγμή, θα συνεχίσουν να γονιμοποιούν λουλούδια, φρούτα και λαχανικά (3:0 για τις σφήκες), αλλά επίσης θα φιλοξενούν οποιαδήποτε άλλη πηγή ζάχαρης, η οποία δυστυχώς περιλαμβάνει τα BB-Q και τα πικνίκ μας, οδηγώντας αναπόφευκτα σε άνοια τραμπουκισμοί παμπαράδων. Αυτό είναι σίγουρα ένα αυτογκόλ, αλλά γενικά πιστεύω ότι το σκορ είναι περίπου 3:1 υπέρ των ρίγες, μια κατάσταση που πρέπει όλοι να εκτιμήσουμε και να την ευχαριστήσουμε. Οι σφήκες είναι σημαντικά έντομα και διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση της υπαίθρου. Πρέπει να θεωρούνται πολύτιμοι και να γίνονται ανεκτές οι παραβάσεις τους στα τέλη του καλοκαιριού. Από την εμπειρία μου σπάνια τσιμπάνε. Θα τους προκαλέσουν και θα τους χειριστούν, αλλά γενικά δεν θα μπορούσαν να νοιάζονται λιγότερο για τους ανθρώπους, έχοντας την αποκλειστική τους πρόθεση να λάβουν μια διόρθωση ζάχαρης. Παρακαλώ μην σκοτώσετε σφήκες, είναι μια παράλογη αντίδραση και θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα, επειδή μια τραυματισμένη σφήκα θα εκπέμψει φερομόνες που ειδοποιούν άλλες σφήκες για κίνδυνο και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια επιθετική αντίδραση. Όπως συμβαίνει με τόσες πολλές από τις αλληλεπιδράσεις μας με τη φύση, αφήστε την ήσυχη και θα σας αφήσει ήσυχους.

Μια υπόγεια φωλιά σφηκών

Θα ήμουν ανειλικρινής να προσποιηθώ ότι υπάρχει μια εύκολη λύση σε αυτό το ζήτημα. Ωστόσο, εάν οι σφήκες στα τέλη του καλοκαιριού σας ενοχλούν ή σας ενοχλούν υπερβολικά, δοκιμάστε να τους προσφέρετε το δικό τους σνακ μπαρ. Τοποθετήστε μια κατάλληλη γλυκιά λιχουδιά πολύ μακριά από τη συγκέντρωση σας ή προμηθευτείτε μια εξατομικευμένη, μη θανατηφόρα παγίδα. Αυτή η στρατηγική λειτουργεί καλά και επιτρέπει σε όλα τα μέρη να απολαύσουν τα αγαπημένα τους γεύματα χωρίς αδικαιολόγητες παρεμβολές. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να καλύπτετε το φαγητό, απομακρύνοντας έτσι το αντικείμενο της επιθυμίας της σφήκας. Υπάρχουν επίσης και άλλες, μη θανατηφόρες, θεραπείες, όπως η τοποθέτηση όμοιων φωλιών κοντά. Μπορείτε να τα φτιάξετε από μια μεγάλη καφέ χάρτινη σακούλα που μπορεί να γεμίσει με εφημερίδα και να την κρεμάσει κοντά. Η ομοιότητα με μια άλλη φωλιά θα πρέπει να κρατά τις σφήκες μακριά από την άμεση περιοχή. Δεν έχω εμπειρία από πρώτο χέρι με την τελευταία μέθοδο, αλλά είμαι βέβαιος ότι είναι αποτελεσματική. Ίσως μπορείτε να με αφήσετε να έχω τις δικές σας σκέψεις στα σχόλια.

Συμπερασματικά, αν και οι σφήκες στα τέλη του καλοκαιριού μπορεί να είναι ενοχλητικές, στο πλαίσιο του ετήσιου κύκλου τους κάνουν πολύ περισσότερο καλό παρά κακό. Τα έντομα που βουίζουν γύρω από την μπύρα ή την κόλα μας βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους και σύντομα θα πεθάνουν. Ίσως δεν πρέπει να τους πτοούμε μια γουλιά από το τελευταίο κρασί του καλοκαιριού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κοινωνικές σφήκες του Ηνωμένου Βασιλείου κάντε κλικ εδώ. Για περισσότερα άρθρα για την άγρια ​​ζωή κάντε κλικ εδώ.